Winterwater

Titel: Winterwater
Auteur: Susanne Jansson
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Marika Otte
Publicatiedatum: oktober 2020
Aantal bladzijdes:  287
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Susanne Jansson (1972-2019) werkte in Göteborg en New York als journalist en fotograaf. Ze debuteerde in 2017 met de thriller Het offerveen, die internationaal lovend werd ontvangen. Winterwater is haar tweede thriller, die ze op haar ziekbed afrondde.

Achterflap:
Op steeds dezelfde dag in januari verdwijnt een jong kind in de golven.
Welk gruwelijk geheim verbergt het water?

Martin, zijn vrouw Alexandra en hun twee jonge kinderen zijn net verhuisd naar het oude zomerhuis van de familie, op een afgelegen eiland voor de kust van Zweden. Als Martin daar zijn driejarige zoon Adam een paar minuten uit het oog verliest om de telefoon op te nemen, is het jongetje verdwenen. Hij vindt alleen nog het rode emmertje waarmee Adam speelde, dobberend in de zee.
De politie concludeert dat Adam is verdronken en sluit het onderzoek. Martin belandt in een diepe depressie en zondert zich steeds verder af van zijn gezin, verteerd door schuld. Dan vindt hij op de zolder van het huis een mysterieus logboek waarin melding wordt gemaakt van andere kinderen die in het huis woonden en hun dood vonden in de zee. Allemaal op dezelfde dag in januari, maar met tientallen jaren ertussen. Martins hoop dat Adam nog leeft wordt aangewakkerd en hij gaat op zoek in de kleine, afgezonderde gemeenschap.

Mijn mening:
Winterwater is geen thriller waar de spanning vanaf druipt, het is vooral een dramatisch verhaal. Martin verliest zijn zoontje Adam een moment uit het oog en het noodlot slaat toe.

Adam lijkt verdronken en Martin en Alexandra moeten leren leven met het verdriet, een onmogelijke opgave. Beiden verwerken het verlies op hun eigen manier en dit heeft desastreuze gevolgen voor het gezin en hun toekomst. Het verhaal is dermate realistisch geschreven dat je je goed kunt inleven in hetgeen het gezin doormaakt, vooral de verwerking van het verlies is begrijpelijk. Het verhaal heeft ook een kant waar je even stil van wordt, hierin wordt verlies van een dierbare vanuit een hele andere kant belicht. Het is ongelofelijk wat er allemaal gebeurt maar tegelijk voel je ook begrip en onmacht.

Alleen het laatste gedeelte van het verhaal is spannend, wanneer er echt duidelijk wordt wat er gebeurd is op het moment waarop het leven van Martin en Alexandra op zijn kop werd gezet.

De personages, en dan met name Martin en Alexandra zijn psychologisch goed onderbouwd, de fases van rouw komen allemaal aan bod. Winterwater is een thriller die ervoor zorgt dat je met de ouders meeleeft, je loopt mee op hun levenspad en gunt ze een betere toekomst. Het verhaal heeft geen vaart, als je daarnaar op zoek bent moet je dit boek overslaan. Winterwater zal zeker ook in de smaak vallen bij de liefhebbers voor een goede roman.

Als thriller beoordeel ik Winterwater met 3 sterren, voor een roman krijgt het 4 sterren. Dit komt gemiddeld uit op 3,5 ster.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)