Titel: De schuld
Auteur: Hjorth Rosenfeldt
Serie: Frederik Bergman #8
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaald door: Corry van Bree
Publicatiedatum: 28 mei 2024
Aantal bladzijdes: 397 (epub)
Recensie: Bianca

Over de auteurs: 
Michael Hjorth (Visby 1963) is een van de grootste Zweedse filmproducenten en schrijft voor televisie, film en theater. Hans Rosenfeldt (Boräs, 1964) is scenarioschrijver voor The Bridge en Marcella en debuteerde afgelopen jaar met zijn solothriller Wolfzomer. Hjorth en Rosenfeldt bundelden hun kwaliteiten en schreven samen De Bergmankronieken, waarin de onuitstaanbare, egoïstische maar hartveroverende psycholoog Sebastian Bergman centraal staat. 

Achterflap: 
Vanja Lithner vecht om haar afdeling bij de Nationale Recherche te redden, die in een diepe crisis verkeert sinds een van de collega’s is ontmaskerd als seriemoordenaar. Dan wordt net buiten Västerås het lichaam van een vrouw aangetroffen. Het oplossen van deze zaak kan het voortbestaan van het team enorm helpen. Hun onderzoek wijst uit dat de moord alles te maken heeft met één persoon, Sebastian Bergman – en juist hij is na de recente gebeurtenissen persona non grata bij de recherche. Zal zijn terugkeer de ondergang van het onderzoeksteam worden? 
In deze grootse finale van de Bergmankronieken  wordt Sebastian geconfronteerd met de trauma’s uit zijn verleden, en krijgt hij een laatste kans om zijn leven een nieuwe richting op te sturen. 

Mijn mening: 
De schuld is het laatste deel in de Bergmankronieken; lukt het dit populaire schrijversduo om deze achtdelige serie tot een waardig einde te brengen? Ja dus! 

Sebastian Bergman is een geweldig personage, zijn negatieve karaktertrekken vallen in het niet door de manier waarop deze top-auteurs hem hebben weten neer te zetten. Hij is irritant, egoïstisch, veelal niet empathisch en toch hou je als lezer enorm van hem. Het is een man met charisma waarvan je bijna alles tolereert, hij is zo goed in zijn werk en ondanks zijn tekortkomingen is hij toch een familieman, dit lijkt tegenstrijdig maar wie de serie heeft gelezen zal precies begrijpen wat ik bedoel.  

In dit laatste deel wordt natuurlijk zoals we gewend zijn een zaak opgelost maar daarbij worden, wat in mijn optiek nog veel belangrijker is, privézaken belicht die je naar adem doen snakken. Je voelt continu de onmacht, de verbazing en tel daar een aantal ongekende openbaringen bij op en je hebt een spannend en bovenal gevoelig verhaal te pakken.  

Het duo Hjorth Rosenfeldt heeft deze serie verbluffend weten af te sluiten met ongekende plotwendingen en een aangrijpende ontknoping. Het is bijzonder hoe goed deze twee auteurs met elkaar samen kunnen werken. 

De Bergmankronieken is een geweldige serie geworden waaraan met dit deel helaas een eind is gekomen, beu was ik Sebastian zeker nog niet, maar het is zeker goed om een serie op het hoogtepunt te laten eindigen en niet altijd tot in het oneindige door te gaan.  

Hjorth Rosenfeldt is een fenomenaal duo, ik ben dan ook reuze benieuwd of ze samen nog verder gaan met schrijven, van mij mag het, dat moge duidelijk zijn! 

Originaliteit: 5 
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5 
Spanning: 5 
Plot: 5 
Psychologie: 5 

De schuld krijgt van mij 5 dikke sterren.  

Waardering: 5 uit 5.

Bianca 

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Cargo, waarvoor onze hartelijke dank! 

Leave a Reply

  • (not be published)