Titel: Vonk Vonk
Auteur: Anita Terpstra
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: juli 2018
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Danielle

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en tevens freelance journalist en redacteur. Ze studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Terpstra’s verhalen zijn gepubliceerd in AvantGarde en Lava en werden bekroond in de Trouw-verhalenwedstrijd.
In 2009 debuteerde ze als misdaadauteur met Nachtvlucht, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs (voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut) en de Crimezone Thriller Award. Van haar vierde thriller Anders (2014) werden de rechten aangekocht door Franse en Duitse uitgevers. Samen (2016) stond op de shortlist van de Gouden Strop.

In de balletwereld vormen de Nederlandse Mischa en de Russische Nikolaj een beroemd droompaar. Het auto-ongeluk waarbij hun dochtertje om het leven is gekomen, lijkt hen nog dichter bij elkaar te hebben gebracht. Maar dan breekt er brand uit in het huis waar ze tijdelijk wonen. Mischa en Nikolaj overleven het vuur, maar liggen beiden met zware verwondingen in het ziekenhuis. Als de politie de brand onderzoekt, is al snel duidelijk dat deze is aangestoken. Het geluk van het danspaar blijkt niet meer dan een zorgvuldig geconstrueerde leugen. Mischa beschuldigt Nikolaj ervan de brand te hebben gesticht. Op zijn beurt beweert Nikolaj dat Mischa hem wil vermoorden. Wie van de twee spreekt de waarheid? En wie liegt?

You can’t start a fire
You can’t start a fire without a spark

Het verhaal begint nadat de brand in het huis van Mischa en Nikolaj heeft plaatsgevonden. Allebei liggen ze in het ziekenhuis en omdat ze niet bij elkaar liggen weten ze niets over elkaars toestand. Hier begint meteen de spanning als ook de ergernis voor beide personen, want erg liefdevol komt dit koppel niet over.
De oorzaak van de brand wordt uitgezocht door de politie die met een ieder afzonderlijk in gesprek gaat. Over en weer komen de verwijten los van zowel Nikolaj die beweert dat Mischa hem wilde vermoorden en Mischa die vervolgens weer suggereert dat Nikolaj de brand heeft veroorzaakt.

We werden een verhaal. Een fictief koppel. We presenteerden ons als het ideale paar dat samen danst, leeft en werkt.

De buitenwereld zag alleen een droomkoppel maar binnen de vier muren speelde zich het ene drama na het andere drama af. Lang wordt er over het verlies van hun dochter geschreven waarbij je je als lezer afvraagt wat er daadwerkelijk is gebeurd. Als dit dan aan bod komt krijg je wel een brok in je keel en vergeet je even het relaas dat er op dit moment tussen Mischa en Nikolaj heerst.

Als ik haar verlies zou verwerken, dan had ik niets meer, dan verried ik haar nog een keer.

Terpstra heeft met Vonk weer een heerlijk, vlotlezend verhaal neergezet. Alleen was het uiteindelijke plot toch niet echt verrassend en bleef het verhaal slechts tussen twee personen hangen. Door de continue perspectief- en tijdwisselingen bleef de vaart er wel in zitten en lees je dit boek ook makkelijk op een dag uit. Een volgend boek van Anita Terpstra staat dan ook zeker weer op mijn lijstje.

Ik geef Vonk 4 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)