Titel: Het voorteken
Auteur: Christoffer Carlsson
Genre: Thriller
Uitgever: Cargo
Vertaling: Neeltje Wiersma
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 422
Recensie: Bianca

Over de auteur

Christoffer Carlsson (1986) groeide op aan de westkust van Zweden en geldt als een van de grote thrillertalenten van deze tijd. Hij studeerde criminologie in Stockhol en ontving een Europese onderscheiding als veelbelovende jonge criminoloog. Carlsson debuteerde in 2013. Zijn thrillers werden diverse malen onderscheiden door de Swedish Crime Writers’Academy

Achterflap/Samenvatting

Op een koude novembernacht in 1994 wordt in het dorpje Marbäck het dode lichaam gevonden van een jonge vrouw. Ze blijkt vermoord te zijn. Een dader wordt snel aangewezen: Edvard Christensson had een relatie met de vrouw en was net als zijn vader berucht om zijn opvliegende karakter. Edvard wordt veroordeeld en de rust keert weer in het dorp. Maar niet voor Edvards neef Isak, die vreest dat hij net als zijn oom en opa ‘slecht’ is.
Tien jaar later denkt Vidar, die als jonge politieagent meehielp bij het onderzoek en de arrestatie van Edvard, nog vaak terug aan de zaak. En wanneer hij opnieuw met Isak spreekt, die is aangehouden na een diefstal, wordt zijn twijfel over het oude onderzoek steeds groter. Dan verdwijnt Isak plotseling en gaat Vidar alsnog op zoek naar wat er echt gebeurd is op die koude novembernacht.

Mijn mening

Het voorteken start met een terugblik naar 1994, het jaar waarin Marbäck opgeschrikt wordt door de moord op een twintigjarig meisje. Direct lijkt duidelijk dat Edvard Christensson, haar vriend, de dader is. Hem staat een jarenlange gevangenisstraf te wachten. Isak, het neefje van Edvard kan het niet bevatten dat zijn oom tot zulke gruwelijkheden in staat is. Tegelijkertijd is hij bang voor zichzelf, hij heeft deels dezelfde genen dus zal hij ook wel worden zoals Edvard. Het is bijzonder intens beschreven hoe hij worstelt met het zoeken naar zijn eigen identiteit. Isak en Edvard hadden ondanks hun leeftijdsverschil een bijzondere vriendschap met elkaar opgebouwd.

Het is beter dat anderen lachen om iets wat je doet, dan om wie je bent.

De jaren die volgen zijn een drama voor Isak. Het grootste deel van de dorpsgenoten behandelen hem als oud vuil en hij houdt weinig echte vrienden over. Dit bevestigt zijn gedachten dat hij een slecht mens is des te meer. Negen jaar later gaat Vidar Jörgenssons, politieagent, opnieuw op onderzoek uit. Hij was toentertijd ook bij de zaak betrokken maar hij heeft er altijd een onderbuikgevoel aan over gehouden: een reden om op zoek te gaan naar antwoorden en de waarheid. Hij roept de hulp in van Isak en er ontpopt zich een band waarbij de heren elkaar steeds beter leren kennen.

Het voorteken is een verhaal waarin de personages je aangrijpen en ontroeren.

De auteur is er cum laude in geslaagd zowel de karakters als het psychisch functioneren van de hoofdpersonen op een fijne respectvolle manier uit te werken. Je voelt hetgeen de beide jongens meemaken, de een als veroordeelde en de ander als potentiele moordenaar, hun gedachten en gevoelens zijn invoelbaar. Ook het leven van Vidar gaat niet over rozen, de moord hakt er stevig in bij hem en hij kan geen rust vinden tot de onderste steen boven is. Dit is een aanslag op zijn privé leven en daar ben je als lezer getuige van.

Het voorteken is een psychologische thriller van hoog niveau met een uitstekend plot en een ontknoping die ik niet aan had zien komen.

Het voorteken krijgt van mij 5 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)