Titel: MoordhuisMoordhuis
Auteur: James Patterson & David Ellis
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Waldemar Noë
Publicatiedatum: juli 2017
Aantal bladzijdes: 432
Recensie: Amanda

Cover
Een zeer zomerse cover heeft Moordhuis, nu tijdens de zomer zeer toepasselijk en aantrekkelijk. Een groen/blauwe zee met daarvoor een strand sieren de cover. Op het strand ligt een vrouw waarvan alleen de benen maar zichtbaar zijn. Zoals gezegd, erg aantrekkelijk voor de zomermaanden, maar niet specifiek voor een thriller. Het zou ook zomaar een chicklit kunnen zijn wanneer je de titel en het woordje thriller op de kaft niet zou zien.

Auteur
Van James Patterson zijn al vele boeken verschenen. Hij is onder andere bekend van de series rondom Alex Cross en The Women’s murder club. Daarnaast schrijft hij veel standalones, vaak samen met andere auteurs, waaronder David Ellis, Michael Ledwige en Maxine Paetro. Patterson debuteerde in 1976. Tegenwoordig mag hij zich bij de bestverkopende auteurs ter wereld scharen. Ook zijn een aantal van de boeken van Patterson verfilmd, dit betreft boeken uit de Alex Cross-serie. Eén van de bekendste verfilmingen is die van Meisjes plagen(Kiss the Girls) in 1995 met Morgan Freeman als Alex Cross. Moordhuis is een standalone thriller geschreven in samenwerking met David Ellis.

Achterflap
Een villa met zeezicht, een privéstrand en een dodelijk geheim. Jenna Murphy is sinds haar jeugd niet meer in haar geboortedorp geweest, maar toch voelt ze zich er direct weer thuis. Na haar mislukte carrière bij de politie in New York, hoopt ze op een nieuw leven in het haar zo bekende en luxueuze Hamptons. Maar als een Hollywoodmagnaat en zijn minnares dood worden gevonden in een verlaten villa wordt Jenna opnieuw bij een gruwelijk onderzoek betrokken. Ze ontdekt dat het huis een duistere geschiedenis verbergt en er worden meer lichamen ontdekt. Langzaam wordt Jenna meegezogen in het geheim en ze zal haar leven moeten riskeren om de waarheid te achterhalen – voordat het moordhuis haar volgende slachtoffer eist.

 

Moordhuis

 

Mening
Zoals bijna alle andere boeken van James Patterson is ook dit weer een fijn boek om jezelf een aantal uren mee te kunnen vermaken. De personages worden ruim voldoende uitgewerkt, waarbij je voornamelijk van Jenna een erg goed beeld krijgt. Door omstandigheden is ze terug in haar geboortedorp terecht gekomen om voor haar oom te werken. Ze zijn vroeger ineens vertrokken vanuit Bridgehampton en Jenna heeft geen idee waarom en niemand lijkt het haar te willen vertellen. We worden in het verhaal meegenomen in de nachtmerries die Jenna maar niet kan plaatsen en het onderzoek naar een dubbele moord. De gedachten en gevoelens van Jenna worden goed verwoord waardoor je een band met haar opbouwt.
Regelmatig wordt er geswitcht in tijd, van heden naar verleden en dan voornamelijk het verleden van de moordenaar. Door deze tijdsschakelingen wordt steeds meer inzichtelijk gemaakt hoe het verhaal in elkaar steekt en hoever terug in de tijd het eigenlijk allemaal begonnen is. Ik vond dit een passende toevoeging in het verhaal voor een verder uitgediept beeld.
Op sommige momenten had ik het idee dat ik zelf op het strand stond in het zand en de ruisende golven voor mij. Het volgende moment waande ik mij in een benauwende situatie in het moordhuis op 7 Ocean Drive. Op sommige punten wordt het wel wat voorspelbaar wanneer je eenmaal het idee hebt welke kant je op moet gaan denken, dan kun je eigenlijk bijna niet meer fout gokken.
Persoonlijk vind ik dat Patterson een erg fijne schrijfstijl heeft. Ik hou van de snelheid die hij erin brengt, de korte tot zeer korte hoofdstukken (soms maar 1 a 1,5 pagina) en het redelijk eenvoudige taalgebruik. Hij weet de spanning er goed in te brengen door de vele wisselingen in personages en tijden en houdt hiermee het leesplezier goed op zijn plaats. Ondanks dat zijn boeken niet altijd voorzien zijn van constante spanning weet hij het goed te doseren waardoor een zeer fijne thriller ontstaat.

 

Moordhuis

 

Kort gezegd, heb ik weer genoten van deze spannende, vlotte thriller van Patterson. Ik hoop dat hij er nog maar veel mag schrijven, ik hou ervan.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

4 mooie sterren voor Moordhuis van James Patterson.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)