Titel: Voor de meisjesVoor de meisjes
Auteur: Heleen van der Kemp
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: februari 2019
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Heidi

Cover
Er staan twee meisjes op de voorkant van de cover, dat past goed bij de titel van het boek. Het ene meisje staat aan de bovenkant en het andere aan de onderkant. Tussen de beide meisjes staat de titel gedrukt in oranje tinten en de naam van de auteur in het wit, op een groenkleurige achtergrond, dat steekt mooi af.

Auteur
Ze is leesverslaafd sinds haar vijfde en auteur van Blond 15, Afrekening, Onschendbaar, Bijwerking en Voor de meisjes.

Achterflap/samenvatting

Het verleden vergeten is niet eenvoudig. Een nieuw leven beginnen nog moeilijker.

Kim van Rijns leven stort in als blijkt dat haar grote liefde Karel van der Zee banden heeft met de Amsterdamse onderwereld. Het stel is niet veilig meer nu hij heeft besloten te getuigen tegen een van de kopstukken, en ze duiken onder via het getuigenbeschermingsprogramma.

Joyce Vermeer geniet met volle teugen van haar luxeleventje. Ze is getrouwd met de succesvolle advocaat Leonard Vermeer, woont in een penthouse en hoeft niet te werken. Dan ontdekt ze dat ze zwanger is, tegen de wens van haar man in. Ze denkt dat hij wel bij zal draaien, maar tot haar afschuw gebeurt het tegenovergestelde: hij eist dat ze een abortus ondergaat.

Dan wordt Leonard Vermeer voor de deur van zijn penthouse neergeschoten. Is hij door zijn gelijkenis met Karel van der Zee slachtoffer geworden van een vergismoord?

Mijn mening
De vier voorgaande boeken waarin rechercheur Britt Franken de hoofdrol speelt, heb ik met veel plezier gelezen. Heleen van der Kemp weet als de beste spannende zaken te mixen met het “normale” familieleven en alle gevoelens die daarbij komen kijken. Ik was dus ook zeer benieuwd naar dit losstaande deel waarin Britt Franken (bijna) niet voorkomt.

In het begin moet ik wel even wennen aan de hoeveelheid personages die in het verhaal voorkomen, en telkens afwisselen in perspectief, ook zie ik nog geen geheel in het verhaal en lijkt het alsof elk personage een eigen verhaal vertelt. Maar de fijne, pakkende schrijfstijl van Heleen is weer zoals ik van haar gewend ben, dit in combinatie met de korte hoofdstukken zorgen er weer voor dat het geheel vlot weg leest. En als je dan de connecties ontdekt tussen de verschillende personages, en het verhaal echt als een geheel gaat zien, kan het puzzelen en gissen beginnen.

Het voelde alsof er een ijzeren band om haar keel zat geschroefd. En iemand draaide die steeds strakker aan, bij iedere trede die ze nam.

Ook weet Heleen van der Kemp de onderwerpen die in deze thriller voorkomen erg realistisch op de lezer over te brengen, en ben ik blij dat ik in dit geval geen banden heb met sommige familieleden. Al met al vond ik dit een fijne thriller, waarin meerdere kanten van het leven zoals, angst, liefde, en hoop op een subtiele manier beschreven worden, met als kers op de taart een verrassende ontknoping.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Voor de meisjes krijgt van mij 4 sterren.

Heidi 

Leave a Reply

  • (not be published)