Titel: Twee Kunnen Een Geheim BewarenTwee Kunnen Een Geheim Bewaren
Auteur: Karen M. McManus
Genre: Young Auldt
Uitgeverij: Van Goor
Vertaling: Willeke Lempens
Publicatiedatum: Februari 2019
Aantal bladzijdes: 280
Recensie: Yfke

Auteur
Karen M. McManus behaalde haar bachelorgraad in Engels aan het College of the Holy Cross en haar mastertitel in journalistiek aan de Northeastern University. Als ze niet werkt of schrijft in Cambridge, Massachusetts, maakt ze graag reizen met haar zoon. Zij is de auteur van de New York Times-bestseller Een van ons liegt en van Twee kunnen een geheim bewaren.

Achterflap
Ellery en haar tweelingbroer Ezra moeten noodgedwongen verhuizen naar de geboorteplaats van hun moeder. Lang geleden is hun tante Sarah daar verdwenen – een zaak die nooit is opgelost en waar in de familie nooit over gesproken wordt. Algauw ontdekt Ellery dat er pas nog een meisje is verdwenen. Net als Sarah was dit meisje homecoming queen op school, en niet lang daarna worden ook de meisjes die dit jaar genomineerd zijn bedreigd. Ellery is een van de kandidaten en besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Ze wordt daarbij geholpen door Malcolm, een jongen van school die ze stiekem wel leuk vindt, maar die ook meer lijkt te weten dan hij doet voorkomen. Langzaam maar zeker komt Ellery dichter bij de waarheid. Maar dan vindt er nog een verdwijning plaats en deze keer wel heel dichtbij…

Mijn mening
Als je de woorden ‘homecoming queen’ en ‘pretpark’ leest in combinatie met ‘moord’, dan verwacht je een verhaal dat leest als een tienerhorror – een film zoals Scream, Friday the 13th of Drop Dead Gorgeous. Twee kunnen een geheim bewaren is dat zondermeer; de tweeling Ellery en Ezra trekt in bij hun oma omdat mams in een ontwenningskliniek zit en hoewel ze in eerste instantie buitenbeentjes zijn op school, verandert dat al snel wanneer iemand de genomineerde meisjes voor homecoming queen bedreigt – waaronder Ellery. Niet geheel onverwacht, misschien, aangezien er 5 jaar eerder ook een homecoming queen werd vermoord, en hun tante 25 jaar eerder is verdwenen. Doordat Twee kunnen een geheim bewaren alle ingrediënten heeft van een horrorfilm voor/over tieners, is het doorspekt met clichés. Een beetje cliché moet kunnen, maar in dit boek is het gewoon niet grappig meer.

Vanaf het begin kon ik me moeilijk inleven in de personages, die vrij vlak en onuitgewerkt blijven. Ze zeggen wat je verwacht en doen wat je verwacht, ook als een onverwachte gebeurtenis ze af en toe in een onverwachte richting stuurt. Ik kon er niet veel bij voelen, jammer genoeg, ook geen spanning of medeleven.
De hoofdstukken worden vanuit het perspectief van Ellery of vanuit Malcolm verteld en ik kon hen tot het eind moeilijk uit elkaar houden. Ze hebben voor mijn gevoel geen eigen stem door het gebrek aan uitwerking. Er gebeurt ook heel veel en misschien hadden er minder wendingen en valse sporen in het boek gekund en meer aan uitwerking van de personages gedaan worden, waardoor het verhaal naar mijn idee sterker zou zijn geweest.

Uiteindelijk kom ik op de volgende score voor Twee kunnen een geheim bewaren:

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 2,5
Psychologie: 2,5

Dit boek van Karen M. McManus geef ik in totaal krap 3 sterren.

~Yfke Brandhout

Leave a Reply

  • (not be published)