Titel: Lazarus Lazarus
Auteur: Lars Kepler
Serie: Joona Linna #7
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Edith Sybesma
Publicatiedatum: november 2018
Aantal bladzijdes: 544
Recensie: Amanda

Cover
De cover past goed bij de andere delen van de serie. Een vrouw die met een zaklamp in je ogen schijnt, je ziet dus alleen haar silhouet. Ze lijkt in iets van een schuur of kas te staan. Zou het Lumi zijn?

Auteur
Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse schrijversechtpaar Alexander en Alexandra Ahndoril. Ze schrijven de bloedstollende thrillers rondom Joona Linna, waarvan Lazarus het zevende deel in de serie is. Daarnaast hebben ze nog een standalone thriller geschreven, Playground. Binnen Nederland zijn inmiddels meer dan 750.000 exemplaren van hun boeken verkocht.

Achterflap
Joona Linna’s grootste angst wordt waarheid, Jurek Walter is terug.

In een appartement in Oslo wordt een dode man gevonden. Bij het openen van de vrieskist in zijn keuken doet de politie een vreselijke ontdekking: het slachtoffer blijkt een tot dan toe onbekende grafschenner te zijn en hij bewaarde er zijn trofeeën.

Enkele dagen later vraagt een Duitse collega Joona Linna om hulp bij het onderzoek naar een campingmoord bij Rostock. Joona ziet een patroon opdoemen dat weliswaar krankzinnig is, maar dat hij onmogelijk kan negeren. Sommigen zouden van een wonder spreken als iemand terugkeert uit de dood – anderen van een nachtmerrie.

Mijn mening

‘Hij was erger dan iemand zich kan voorstellen… Hij holt je van binnenuit en dan ben je leeg.’

Het lang verwachte zevende deel met Joona Linna in de hoofdrol. Afgelopen voorjaar heb ik even een inhaalspurt gemaakt door Slaap, Stalker en Jager achter elkaar uit te lezen. Alle drie ook geweldige boeken. De verwachtingen voor Lazarus waren dus hoog.

Waar we in Jager eigenlijk zeker wisten dat Jurek dood was, is dat na het starten in Lazarus eigenlijk niet meer zo zeker. Er worden moorden gepleegd waarbij de modus operandi wel heel erg veel wegheeft van die van Jurek. Joona ziet dit direct en waarschuwt Saga en de rest van het team. Maar niemand gelooft hem. Iedereen is in de veronderstelling dat Joona paranoïde aan het worden is, zelfs Lumi, zijn dochter. Ondanks dat luistert ze wel naar wat haar vader haar opdraagt.

‘Nu sluit het duister zich weer om hem heen.’

Zo fijn om Joona en Saga (en uiteraard de rest van de al bekende personages) terug te zien. Waar je in het begin denkt dat Joona dingen ziet die er niet zijn en Saga halsstarrig blijft volhouden aan de dood van Jurek, begint dat in de loop van het boek langzaam te kantelen. Want is Jurek wel echt dood? De verhaallijn rondom Joona is met vlagen iets minder nadrukkelijk aanwezig, die van Saga juist des te meer. Mooi om die wisseling te zien en om te lezen hoe Saga omgaat met haar halfzusje Pellerina. Een meisje met het syndroom van Down en een hartprobleem. Zo liefdevol, ondanks dat Saga overkomt als een pittige/harde tante. Voor Pellerina doet ze alles.

Lazarus is hard. Heel veel actie, veel verhaallijnen, veel complotten, veel verdriet, angst en wraakgevoelens. Door al voorgenoemde punten komt het verhaal op sommige punten wat ongeloofwaardig over. Want hoe komen ze aan alle wapens? Hoe krijgt Jurek het toch steeds weer voor elkaar om te ontsnappen, om iedereen te slim af te zijn? Het is af en toe een beetje to much. Daarnaast was het verhaal op een aantal punten enigszins voorspelbaar.

‘Als je in een afgrond kijkt, kijkt de afgrond tegelijkertijd in jou.’

Maar bovengenoemde punten neem je graag voor lief in dit bloedstollend, snelle verhaal. Het is heerlijk thuiskomen bij Joona en Saga. Het verhaal leest als een trein en de gruwelijke details worden uitgebreid uitgemeten. Het plot zit super in elkaar en laat je steeds weer op het puntje van je stoel zitten. De ontknoping is verdrietig en laat vele vraagtekens achter.

Kortom, Lazarus heeft mij bloedstollende momenten en slapeloze nachten bezorgd. Voor mij met stip de beste thriller van 2018!

Spanning: 5
Plot: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Ik kan niet anders dan deel 7 van Joona Linna beoordelen met 5 fonkelende sterren!

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)