Titel: Hinderlaag Hinderlaag
Auteur: James Patterson
Serie: Alex Cross #27
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Waldemar Noë
Publicatiedatum: juli 2020
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Sabrina Corthout (gastrecensie)

Over de auteur:
James Patterson (1947) is de succesvolste hedendaagse thrillerauteur ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 240 miljoen exemplaren verkocht. Hij schreef de zeer succesvolle thrillerreeksen: Alex Cross en The Women’s Murder Club. James Patterson woont en werkt in Florida.

Het verhaal:
Slechts enkele uren nadat Alex Cross en zijn partner getuige zijn geweest van de dood van
een moordenaar die ze zelf hadden opgepakt, wordt Cross opgeroepen bij de plaats delict
van een copycatmoordenaar. Op het lichaam is een briefje bevestigd: “Je hebt het weer
vreselijk verprutst, dr. Cross. M.’

De geheimzinnige “M’ lokt Cross weg uit Washington naar plekken waar eerder moorden
zijn gepleegd; cold cases waarvan de gelijkenissen langzaamaan zichtbaar worden, en die
bovendien refereren aan geheimen uit de familie van Alex Cross zelf.

Het wordt duidelijk dat “M’ maar op één ding uit is. En als de moordenaar dat zou lukken,
zou Cross’ leven niets meer waard zijn.

Mijn mening:
Hinderlaag is een boek van James Patterson in de Alex Cross-reeks, maar kan perfect afzonderlijk gelezen worden. De personages worden voldoende toegelicht en geplaatst zodat je het makkelijk kan volgen zonder voorgeschiedenis. Het boek leest zeer vlot al moest ik even wennen aan de zeer korte hoofdstukken die soms abrupt stoppen en eigenlijk gewoon verderlopen in het volgende hoofdstuk (vaak is de onderbreking niet nodig en soms zelfs wat storend). Er wordt wel op een duidelijke en aangename manier geschakeld tussen heden en verleden en de gebeurtenissen volgen elkaar in op een goed tempo op. Het boek is zeer vlot geschreven.

Het verhaal draait om FBI-consultant Alex Cross en copycatmoordenaar M. De mysterieuze M. kopieert gewelddadige moorden waarbij dr. Cross in het verleden betrokken is geweest om zo zijn aandacht te trekken en laat daarbij ook geregeld persoonlijke boodschappen achter. Hij dringt stap voor stap in het leven en het hoofd van Alex Cross. Als M. ook het gezin van Cross betrekt in zijn missie, lijkt de confrontatie nabij. Wie zal het halen?

Alhoewel er een zekere voorspelbaarheid in het hele verhaal zit waardoor het spanningsniveau niet zo uitgesproken is, kon het einde me wel bekoren. Het was mijn eerste boek in deze reeks, maar ik ben wel vastbesloten om de reeks verder te ontdekken.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 3
Plot: 4
Psychologie: 4

Hinderlaag krijgt van mij 4 sterren.

Sabrina Corthout

Leave a Reply

  • (not be published)