Titel: Het kwaad in onsHet kwaad in ons
Auteur: Corine Hartman
Serie: IJsseltrilogie #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Amanda

Cover
Een bijzondere cover voor een thriller, een vogelnestje met een paar eitjes erin. Zodra het boek uit is, wordt de cover ook duidelijk. Heel goed gekozen bij het boek.

Auteur
Corine Hartman schrijft al meer dan tien jaar thrillers en werd diverse malen genomineerd voor De Gouden Strop en won meerdere malen de Crimezone Award. Ze beheerst een zeer breed schrijfpalet: met Tomas Ross, onder de naam Ross & Hartman, schrijft zij actiethrillers zoals Doodskopvlinder en Zwarte weduwe. Ook haar keiharde Jessica Haider-serie is zeer populair. Voor Storytel, de streamingdienst voor luisterboeken en e-books, schreef Corine Hartman Solomon​: een spannende audioserie, voorgelezen door Birgit Schuurman.

Het kwaad in ons is het sluitende deel in deze zogenaamde IJsseltrilogie (eerder verschenen Een vlaag van waanzin en Sluipend gif): deze drie boeken zijn gebaseerd op waargebeurde familiedrama’s en gesitueerd in dorpjes aan de IJssel.

Achterflap
Een gelukkig gezin. Zijn we dat ooit wel geweest?

Simone Steenbeecks grootste wens was moeder worden. Een gezin om voor te zorgen. Helaas bleef een zwangerschap uit en koos ze samen met haar man Richard voor een andere weg. Ze werden de trotse adoptieouders van de Braziliaanse Daniel en Nina. Niet lang daarna raakte Simone alsnog zwanger en dochter Veerle completeerde het gezin.

Nu, bijna twintig jaar later, woont het gezin Steenbeeck in het idyllische Hattem aan de IJssel. Simone heeft een patisserie in het dorp, Richard is leraar in het vlakbij gelegen Zwolle en de kinderen… daar stokt het perfecte plaatje. Langzaam slaan er gaten in het warme, veilige nest dat Simone haar gezin wil bieden, en ongemerkt schuiven ze naar de rand van de afgrond.

Mijn mening
Wat een bijzonder boek is Het kwaad in ons. Hele mooie, uitgewerkte personages, personages met veel problemen, personages die totaal langs elkaar heen leven. Knap hoe je een gezin kunt schetsen waarvan het aan de buitenkant lijkt alsof ze een perfect gezinsleven belichamen, maar wanneer je beter kijkt het juist totaal uiteen aan het vallen is. Daniel en Nina worstelen enorm met hun afkomst, het gevoel ergens bij te willen of moeten horen. Beiden van Braziliaanse afkomst en al op jonge leeftijd naar Nederland gehaald door Richard en Simone. Zij dachten geen kinderen te kunnen krijgen, maar uiteindelijk wordt er toch nog een dochter, Veerle, geboren.

Alle gezinsleden lijken lang elkaar heen te leven, Simone en Richard hebben al wel wat probleempjes met Daniel en Nina gehad. Tot nu toe nog niks heel ernstigs, maar van Veerle geloven ze heilig dat daar alles koek en ei is. Maar dan lijkt ineens alles mis te lopen. Iedereen heeft zijn eigen ideeën, plannen en dromen en probeert deze na te jagen.

Hartman sleept je mee in deze rollercoaster die rustig begint, maar eenmaal op stoom, af dendert op een vreselijk einde. Je valt van de ene verbazing in de andere en al gauw kom je erachter dat niemand te vertrouwen is. Maar ook dat mensen vaak zo naïef zijn over hun kinderen of vrienden. Omdat ze het gevoel van geborgenheid en erbij willen horen zo graag willen ervaren. Daarnaast is dit uiteraard ook heel schrijnend om te zien dat mensen dus het gevoel hebben nergens bij te horen of nergens tussen te passen.

De plot zit goed in elkaar en is voldoende uitgewerkt om je in te kunnen leven in het verhaal. Het feit dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal geeft het net nog even dat beetje extra. Al vraag ik mij wel af in welke mate de verhalen overeen komen, op sommige punten kwam het op mij redelijk over the top over. Maar dit deed weinig af aan het verhaal zelf. Een beetje overdreven mag wel vind ik. Het einde was een verrassing en eigenlijk ook een beetje verdrietig.

Hartman heeft daarnaast een vlotte pen waarmee ze een verhaal goed weet te brengen. Het leest heerlijk weg en zorgt voor een aantal aangename leesuurtjes.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee kom ik op 4 sterren voor Het kwaad in ons van Corine Hartman.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)