Titel: Vortex
Auteur: Yrsa Sigurdardóttir
Serie: Huldar & Freyja #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Katleen Abbeel, Kim Middel
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 448
Recensie: Amanda

Vortex

Cover
Een knallend rode cover, in dezelfde trant als die van deel 1. Het lijkt of de cover beschadigd is, waardoor ook hier de achternaam van de auteur niet te lezen is. Past goed bij elkaar.

Auteur
Yrsa Sigurdardóttir is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan tien thrillers, die in ruim dertig landen in vertaling zijn verschenen. Yrsa woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik.
In januari 2020 verschijnt RI, het derde deel in deze thrillerreeks van Yrsa Sigurdardóttir.

Achterflap
In Reykjavik wordt een tijdcapsule gevonden met daarin brieven van dertienjarige schoolkinderen die voorspellen hoe hun leven er in 2016 uit zal zien. Tussen de brieven bevindt zich ook een lijst met initialen van mensen die vermoord zullen worden. Hoewel de brief niet serieus wordt genomen, roept politieman Huldar de hulp in van kinderpsychologe Freyja bij de ondervraging van het kind dat deze boodschap schreef.

De gevonden brief wordt echter urgent wanneer verschillende lichaamsdelen opduiken in de stad, gevolgd door de moord op een man wiens initialen op de lijst voorkomen. Huldar en Freyja zullen de schrijver en de moordenaar moeten vinden, voordat die alle slachtoffers op de lijst heeft vermoord.

Mijn mening

Je hebt je laatste vuurwerk gezien. Proost verder op het nieuwe jaar, in je kist zal er geen champagne zijn.

Na deel een van de serie gelezen te hebben was ik benieuwd hoe het verder zou gaan met Huldar en Freyja. Ook in dit tweede deel spelen beiden een bijna even grote rol, al staat Huldar iets meer op de voorgrond door het politieonderzoek. Na zijn degradatie krijgt hij niet de meest opwindende zaken toegespeeld, maar hij probeert er ondanks dat toch het beste van te maken. Ook Freyja is teruggezet in positie, zij heeft het hier duidelijk moeilijker mee en krijgt haar dagen lastiger gevuld. Persoonlijk had er wat meer diepgang in beide personages gemogen. Voor mijn gevoel weet ik niet heel veel meer over Huldar en Freyja dan in deel een al het geval was.

Je hebt mooie kinderen. Let maar goed op ze. Er zijn mensen die ze aan hun lot zouden overlaten, iets wat jij beter weet dan menig ander.

Een onbenullige zaak van Huldar krijgt een bizarre wending als die uiteindelijk een veel grotere betekenis blijkt te hebben. Maar hoe krijgt hij zijn meerdere ervan overtuigd dat hij iets in handen heeft? Sommige beslissingen en handelingen van Huldar vond ik dan weer erg dom, ondoordacht en niet geheel geloofwaardig. Maar over het algemeen een goede verhaallijn, op sommige punten iets voorspelbaar en toevallig. De ontknoping en uiteindelijke dader was dan weer wel verrassend, die had ik niet direct zien aankomen. Een erg open einde met betrekking tot Huldar en Freyja, dus voldoende ruimte voor het derde deel om op verder te borduren.

Elk kind met een probleem is er uiteraard één te veel.

De spanningsopbouw in Vortex was wat traag, maar daar is niks mis mee. Prima schrijfstijl en sfeeromschrijvingen. Je waant je ook echt in het natte, koude IJsland. Ik hoop in het derde deel iets meer over Huldar en Freyja zelf te weten te komen.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee kom ik uit op een nipte 4 sterren voor Vortex van Yrsa Sigurdardóttir.

Amanda


Bestel dit boek bij:

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)