Eindspel

Titel: Eindspel
Auteur: Mariska Overman
Serie: Kluitman-novelles #20
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Kluitman
Publicatiedatum: februari 2024
Aantal bladzijdes: 112
Recensie: Amanda

Auteur
Mariska Overman (1970) woont en werkt in Hengelo. Ze is van oorsprong docent filosofie en levensbeschouwing. Samen met haar man ontwikkelde ze een kaartspel voor kinderen om de dood bespreekbaar te maken. Schrijven is haar grote passie. In 2017 debuteerde ze met de thriller Hoofdzaak en van haar laatste thriller Noorderlicht werden de filmrechten verkocht aan Dutch FilmWorks.

Achterflap
Sanne maakt zich zorgen om haar oudere zus Lisa. Die doet opeens dingen die ze normaal nooit zou doen en gaat om met mensen die totaal niet bij haar passen. Wat zou er aan de hand zijn? Moet Sanne er iets van zeggen? Lisa vindt het ondertussen maar niks dat iedereen zich zo met haar bemoeit. Er is toch niemand die haar begrijpt. Behalve hij. Door hem voelt ze zich eindelijk eens sterk. Sanne heeft een heel slecht gevoel over de situatie en gaat op onderzoek uit. Hoe meer ze ontdekt, hoe meer ze het gevoel krijgt dat alles wel eens heel verkeerd kan aflopen…

Mijn mening
De novelles van Kluitman zijn over het algemeen heerlijk om even tussendoor te lezen, dunne en vaak spannende boekjes met maatschappelijke thema’s. In Eindspel staat het verhaal van Sanne en Lisa centraal. Sanne maakt zich vreselijk zorgen om haar grote zus Lisa, die al een hele poos diep in de put zit. Maar ineens lijkt het beter te gaan, maar Sanne vertrouwt het niet, het is te geforceerd, teveel niet-Lisa. Ze is van plan haar goed in de gaten te houden.

Wat ik eigenlijk wel jammer vind, is dat er eigenlijk nergens duidelijk wordt waarom Lisa zo slecht in haar vel zit. Daar ben ik wel benieuwd naar. Het blijft uiteraard een novelle, dus zoveel uitwerkmogelijkheden zijn er niet. Maar ik denk dat dit verhaal nog beter uit de verf zou zijn gekomen wanneer het iets verder uitgewerkt zou zijn. Ik vond het nu een spannend, aangrijpend en prima verhaal, maar ik miste toch wat diepgang. Bij een onderwerp als depressie en hulp zoeken kan dat zeker geen kwaad. Nu verliep het wat rommelig.

Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Sanne, Lisa en een derde persoon verteld. Je krijgt van alle drie wel wat te zien, maar ook hier zou iets meer uitwerking er denk ik voor zorgen dat je een nog completer verhaal krijgt.

Ik vond het een heerlijk tussendoortje en Mariska heeft mij zeker een poosje in spanning gehouden. Eindspel krijgt van mij 4 sterren.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Kluitman, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)