Zwarte zeilen

Titel: Zwarte zeilen
Auteur: Rebecka Edgren Aldén
Serie: Stockholm-archipel #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaald door: Clementine Luijten en Jasper Popma
Publicatiedatum: januari 2023
Aantal bladzijdes: 367
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Rebecka Edgren Aldén heeft inmiddels diverse thrillers op haar naam staan. Ze is een fervent zeiler en samen met haar man is ze vaak te vinden in de Stockholm-archipel, die de inspiratie vormde voor haar nieuwe thrillerserie.

Achterflap:
Op een verstikkend hete dag in juli komen Annika en haar collega Nadia van de vrijwillige kustwacht een op drift geslagen zeilboot tegen op het open water van de Möja-fjord. Er is duidelijk iets niet in orde en ze besluiten aan boord te gaan van het mysterieuze schip. Enkele dagen eerder varen Joanna en haar broer Zack uit met de boot die ooit van hun vader was. Ze hebben elkaar in geen jaren gezien, en hun doel is om uiteindelijk de boedel van hun ouders te verdelen. Ze halen herinneringen op aan hun kindertijd in een poging weer dichter bij elkaar te komen. Joanna verheugt zich op de rust en vrijheid die de zee haar altijd gaf, maar niets is nog wat het was, en weinig wat het lijkt.

Mijn mening:
Allereerst wil ik even kwijt dat ik de kaft van Zwarte zeilen mooi vind qua kleursamenstelling. Het verhaal start met een proloog die mij nieuwsgierig maakt naar hetgeen zich op de bewuste boot afgespeeld heeft. Vervolgens gaan we acht dagen terug in de tijd en beleven we dag voor dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Elke dag wordt wisselend verteld vanuit Joanna en Annika. Joanna maakt een zeiltocht met haar broer en Annika werkt als vrijwilliger bij de kustwacht. Beide personages kennen elkaar niet maar blijken wel gemeenschappelijke kennissen en vrienden te hebben.

De eerste zeven dagen die beschreven worden lezen niet echt als een thriller, Edgren Aldén richt zich vooral op de belevingswereld en achtergrond van de personages die onderdeel zijn van het verhaal, er worden veel bijzaken benoemd die niet per sé belangrijk zijn, ik heb meer het idee een mooie roman te lezen.

Het is voelbaar dat de auteur dit verhaal heeft geschreven vanuit een persoonlijk drama, ze weet gevoelens goed uit te werken, ook de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt voelt na het lezen bekend. Dit alles gebeurt allemaal op een vrij uitgebreide manier, ik houd er wel van maar als je puur van spanning en sensatie houdt kom je hier bedrogen uit. De achtste dag vallen alle puzzelstukjes pas op zijn plek en is zeker thrillerwaardig te noemen. De spanning zit hem in de proloog en het einde.

Het is mij tot nu toe niet duidelijk wat de naam van de serie wordt, dit kan nog allerlei kanten op, ik ben zeker gecharmeerd van de schrijfstijl van Edgren Aldén en zal dan ook het volgende deel zeker oppakken.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 2
Leesplezier: 4
Psychologie: 4
Plot: 3

Zwarte zeilen krijgt hiermee 3,5 ster.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)