Het spel

Titel: Het spel 
Auteur: J.D. Barker 
Uitgeverij: Boekerij
Vertaler: Ralph van der Aa 
Publicatiedatum: 28 mei 2024 
Aantal blz.: 432 
Recensie door: Leontine

Cover 
We zien een jonge vrouw tussen puzzelstukjes. De cover past goed bij het verhaal. Het is een duidelijke Barker cover waarbij de naam van de auteur en de titel een prominente plaats hebben. 

Auteur 
J.D. Barker(1971) begon zijn carrière als journalist en ghostwriter. In 2012 schreef hij zijn eerste roman Forsaken, die een grote hit werd in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. De nabestaanden van Dracula-auteur Bram Stoker waren dusdanig van het boek onder de indruk, dat ze Barker vroegen als coauteur voor het langverwachte Dracula-prequel. Barker woont in Amerika met zijn vrouw Dayna. 

Achterflap/samenvatting 
Abby en Brendan Hollander kampen met relatieproblemen en proberen hun huwelijk te redden door met een relatietherapeut te praten. Die adviseert hun de app Sugar & Spice uit te proberen, een seksueel getinte versie van het spel Doen, durven of de waarheid. 

Het spel begint onschuldig en lijkt wonderen te doen voor hun relatie, maar de opdrachten worden steeds grimmiger. Het stel valt voor de geldprijzen die de app belooft en raken zo compleet in de ban van het spel. En dan begint het spel zich tegen hen te keren. Abby en Brendan komen in een zenuwslopende klopjacht terecht en het is nog maar de vraag of ze het er levend vanaf brengen. 

Mijn mening 
Abby en Brendan zitten even niet lekker in hun relatie en besluiten een relatietherapeut te bezoeken. Zij adviseert het stel een app te downloaden: Sugar & Spice. Ze beginnen met veel enthousiasme aan het spel. En al gauw springen de vonken er weer af. Maar dan neemt het spel een andere wending en begeven ze zich op een heel ander pad. 

Al vanaf de eerste vertalingen van de Sam Porter-serie ben ik een enorme fan van de boeken van J.D. Barker. Hij staat bekend om zijn lugubere verhaallijnen en daar ben ik dol op. Augustus was mij echter niet zo bevallen en de samenwerking met James Patterson ook niet. Ik was dus blij verrast om weer een standalone te zien. 

Het spel is een boek dat van begin tot einde vol spanning zit. De hoofdstukken zijn weer kort en duidelijk en aan het einde wil je doorlezen in het volgende hoofdstuk. De spanning wordt flink opgebouwd. Ik zou graag willen zeggen dat het verhaal in de categorie science fiction thuis hoort, maar met alle AI-ontwikkelingen in de wereld, kan dit zomaar werkelijkheid worden. Je moet er toch niet aan denken. Uiteraard is het fictie, verzonnen door de schrijver, en toch lees je dit alsof het werkelijkheid kan zijn. Er zijn wel passages die wat ongeloofwaardig overkomen. Maar dat had J.D. Barker ook in eerdere boeken. Net iets te veel saus over het vlees zeg maar.  

Hoewel Abby en Brendan de hoofdpersonen zijn, weet Barker door verandering van perspectief de spanning nog verder op te bouwen. Vooral de hoofdstukken vanuit Romeo en Julia (hoezo fictie?) vind ik een interessante switch met Abby en Brendan. 

De app Sugar & Spice is een seksueel getinte versie van het spel Doen, durven of de waarheid. Abby en Brendan moeten steeds een keuze maken. Sugar is vaak een simpele opdracht, Spice gaat steeds een stapje verder. Voor het verhaal in Het spel is dit absoluut van meerwaarde, maar je moet er van houden dat de opdrachten in het boek specifiek genoemd worden. De opdrachten gaan steeds verder en al snel blijkt dat Abby en Brendan niet de enige zijn die die app gebruiken. En dat kiezen geen optie meer is. 

Spanning: 5 
Plot: 5 
Leesplezier: 5 
Schrijfstijl: 5 
Originaliteit: 5 
Psychologie: 5 

Ik heb heel erg genoten van Het spel. Net als de Sam Porter-serie was het soms net even over de top, maar het las heerlijk weg. Erg jammer dat ik niet de tijd had om deze in één keer uit te lezen. Dat verdient het verhaal namelijk wel. Het spel krijgt van mij 5 sterren

Waardering: 5 uit 5.

Leontine 

Leave a Reply

  • (not be published)