De prijs van de twijfel

Titel: De prijs van de twijfel 
Auteur: Jo Claes 
Genre: Thriller / Misdaadroman 
Uitgeverij: Houtekiet
Publicatiedatum: maart 2024 
Aantal bladzijdes:  284
Recensie: Lilian

Over de auteur:  
Jo Claes is een gerenommeerde auteur die bestsellers heeft gepubliceerd over mythologie, hagiografie en iconografie. Zijn schrijversloopbaan begon met “De Stenen Toren”, bekroond met de Debuutprijs. In 2008 verscheen “De zaak Torfs”, zijn eerste misdaadroman over de Leuvense inspecteur Thomas Berg. Daarna volgden nog twaalf delen. Met “De mythe van Methusalem” won Jo Claes de Hercule Poirot Publieksprijs 2014 en De Gouden Strop 2015. Met “Het gewicht van de haat” sleepte hij de Hercule Poirot Publieksprijs 2017 in de wacht.  

Achterflap:  
Op een bouwterrein in Leuven wordt een Poolse arbeider gevonden met een gapende wond aan het hoofd. Korte tijd later overlijdt de man in het ziekenhuis. Hoofdinspecteur Thomas Berg en zijn team vermoeden dat de moord te maken heeft met een loods vol dure oldtimers die dicht bij de plaats delict staat en eigendom is van Simon Bonen, de broer van Freya, sinds een halfjaar Bergs vriendin. Als er een tweede slachtoffer valt, komt zowel Berg als zijn relatie met Freya zwaar onder druk te staan omdat werk en privéleven almaar meer door elkaar beginnen te lopen. Berg heeft moeite om de nodige professionele afstand te bewaren en komt terecht in een chaos aan emoties. Daardoor dreigt hij zijn greep op het moordonderzoek te verliezen.  
 
Mijn mening: 
Als Freya, Bergs vriendin, met een verrassing komt, beseft Thomas dat hij iets belangrijks over het hoofd heeft gezien. Ze zijn namelijk die dag een half jaar samen en dat wil Freya niet zomaar voorbij laten gaan. Daar maakt hij geen goede beurt mee en ze maakt het hem nog moeilijker door voor te stellen om samen te gaan wonen in nog te bouwen huis in Leuven. Dit roept enorme twijfels op bij Thomas. Hun relatie is echt geweldig, zoals het nu is, maar of hij nu al de stap wil zetten om te gaan samenwonen?  Deze twijfels vallen Freya dan ook zwaar tegen.  

Het toeval wil dat Berg drie dagen later naar het bouwproject Burenberg wordt geroepen. Er is op het bouwterrein een Poolse arbeider omgekomen door mishandeling. Zijn lichaam lag dichtbij een loods met oldtimers, of deze loods te maken heeft met zijn dood is nog de vraag. Het onderzoek start en het team loopt, zoals gewoonlijk, alle feiten na. Als er een tweede dode valt, is het duidelijk dat Berg de zaak over moet dragen. Coens, de tweede man in het team, zou daar de aangewezen persoon voor zijn, maar die is net nu met verlof vanwege het overlijden van zijn vader. De zaak wordt overgedragen aan Lou, waar Thomas zo zijn twijfels bij heeft of zij zo’n zaak, of eigenlijk twee, wel aan kan. Het komt de sfeer in het team niet ten goede en Lou is dan ook op haar tenen getrapt door de twijfels die Thomas openlijk laat blijken door opmerkingen en adviezen omtrent de zaak. 

De titel weet Jo Claes weer prachtig te verwerken in zijn boek, net zoals het beeld op de cover, ‘Fons Sapientiae/Bron der Wijsheid’ of kortweg ‘Fonske’. Wat is het toch steeds een geweldige ervaring om met Thomas Berg door de straten van Leuven te lopen. Zo ook deze keer weer, waar een bouwterrein het plaats delict is geworden. Het bijzondere aan deze locatie is dat het op dit moment, ook echt een bouwterrein is en dat het bouwproject ook als zodanig uitgevoerd gaat worden. Ter illustratie heb ik een aantal foto’s toegevoegd.  

Wederom, net zoals met alle andere delen uit deze serie, enorm genoten van de heerlijke schrijfstijl van Jo Claes.  

Spanning: 5 
Plot: 5 
Leesplezier: 5 
Schrijfstijl: 5 
Originaliteit: 5 
Psychologie: 5 

De prijs van de twijfel krijgt van mij dan ook de volle 5 sterren.  

Waardering: 5 uit 5.

Lilian 
 

Recensie ontvang en van uitgeverij Houtekiet, waarvoor onze hartelijke dank. 

Leave a Reply

  • (not be published)