Titel: Een tragisch verhaalEen tragisch verhaal
Auteur: Jo Claes
Serie: Thomas Berg #13
Genre: Thriller
Uitgeverij: Houtekiet
Publicatiedatum: Maart 2019
Aantal bladzijdes: 382
Recensie: Lilian

Auteur
Jo Claes (1955) is een Vlaamse auteur, en daarnaast leraar Engels en Nederlands. Hij schreef een aantal novelles en romans en publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie.

Voor zijn debuut, de verhalenbundel De Stenen Toren ontving Claes de Debuutprijs. In 2008 verscheen De zaak Torfs, de eerste misdaadroman met de Leuvense inspecteur Thomas Berg als hoofdpersonage. Voor het zevende deel in de reeks, De mythe van Methusalem, won Claes in 2014 de Knack Hercule Poirotprijs. Een jaar later werd het boek bekroond met De Gouden Strop 2015. De jury prees Claes voor zijn gebruik van een aantal klassieke elementen van de thriller, het intelligente verhaal, de spanning, en het met veel vaart en beeldend beschreven verhaal.

Cover
Typische cover voor Jo Claes, met Thomas Berg in de hoofdrol. Ieder boek heeft een foto met een standbeeld uit Leuven. Het is altijd weer de vraag waar het standbeeld voor staat en waar of hoe het in het verhaal past. Ook deze foto is door zijn dochter Uschi Claes gemaakt, een mooie samenwerking.
Ook dit standbeeld zal zijn steentje bijdragen aan het verhaal en wie weet helpt het mee aan het vinden van de waarheid en dus de dader.

Achterflap
In een vijver van de Parkabdij te Heverlee wordt het lijk van een professor muziekgeschiedenis gevonden. Zelfmoord op het eerste gezicht. Hoofdinspecteur Thomas Berg denkt dat de dood van de man te maken heeft met een waardevol vijftiende-eeuws liedjesboek dat volgens sommigen een vervalsing is. Is de professor daarom vermoord? Of is de hoge levensverzekering het motief? Zijn tweede vrouw is twintig jaar jonger en er gaan geruchten dat ze een verhouding heeft. Een andere erfgename is de dochter. Ze is lid van een toneelgezelschap dat de tragedie van Sophocles, Koning Oedipus, opvoert in de schouwburg van Leuven. Het lukt Berg maar niet om de moordenaar te vinden. Iedereen lijkt te liegen, zowel de hoofdrolspelers in de discussie over het liedjesboek als de mensen van het toneelgezelschap. Als hij dan eindelijk denkt de dader te kennen, komt hij tot de onthutsende vaststelling dat hij even blind is geweest als Oidipous. Pas dan slaagt hij erin om de maskers te doen vallen en krijgt de zaak een bijzonder tragische ontknoping.

Mijn mening
Wie al eerder boeken van Jo Claes met hoofdinspecteur Thomas Berg in de hoofdrol heeft gelezen, weet dat er vergelijkingen in voor komen met Griekse mythologieën. In Een tragisch verhaal staat de Griekse mythologie Oidipous centraal, zowel het toneelstuk; Sophokles’ tragedie Koning Oedipus, waar de dochter van de overleden professor de hoofdrol in speelt, als de mythe zelf die bol staat van de paradoxen.

Het team onderzoekt de dood van professor Marcel Heymans, maar stuit steeds op vragen in plaats van dat ze antwoorden vindt. Thomas ziet veel overeenkomsten tussen de moord en de de mythe van Oidipous. Deze zaak staat ook bol van de paradoxen en het kost veel tijd en inzicht om de moordenaar te achterhalen.

Een paradox is een schijnbare tegenstrijdigheid. Deze tegenstrijdigheid lijkt in eerste instantie in te gaan tegen het gevoel van iemands logica, verwachting of intuïtie en soms berust deze op een denkfout.
Tevens is een paradox een belangrijk stijlfiguur in de taal waarbij de uitspraak in eerste instantie juist logisch lijkt, maar bij nader inzien niet is. Een voorbeeld van een paradox als stijlfiguur is: “Kalm aan en rap een beetje (Herman Finkers).

In eerste instantie lijkt de dood van de professor op zelfmoord, een man die in een met stenen verzwaarde broek een vijver inloopt en zichzelf verdrinkt. Maar er is geen afscheidsbrief en is er nog een aantal aanwijzingen die erop duidt dat het om moord gaat.
Al snel komt er een aantal verdachten in beeld. Maar wie had het juiste motief, de gelegenheid en géén alibi voor de tijd van de moord?
Was het dochterlief die haar vader opeens moet delen met een veel jongere vriendin? Die maar net iets ouder is dan zij en een verhouding schijnt te hebben?
Het motief zou ook de levensverzekering kunnen zijn of is het meningsverschil over de aanschaf van een exclusief en kostbaar liedjesboek de aanleiding? Het lijkt erop dat niemand eerlijk is en de waarheid steeds verdraaid wordt, door de toneelspelers, maar ook door de naaste familieleden, vrienden en zakenpartners. Het team van Jo Claes heeft er een zware dobber aan om de waarheid boven water te krijgen.

‘Er bestaat zoiets als het Sherlock-axioma,’ zei Berg. ‘Dat houdt het volgende in. Bedenk nooit een theorie alvorens je al de feiten hebt. In het andere geval is de kans groot dat je de feiten aanpast aan de theorie in plaats van de theorie aan de feiten.’

Sommige personages in Een tragisch verhaal evolueren gedurende het verhaal en worden verder uitgediept, zo krijg je als lezer steeds een beter beeld van de karakters.
De teamleden kunnen het goed met elkaar vinden en zien elkaar ook nog wel eens buiten werktijd, zo ook vriend en collega Jan Zeebos. Hij komt regelmatig bij Thomas over de vloer voor een hapje en een drankje en een goed gesprek. Dat deze gesprekken vaak uitdraaien op de zaak waar ze op dat moment aan werken laat zich raden. De mening van Jan is voor Thomas van groot belang en kan hem soms op een andere gedachten zetten in de zaak. Zal het dit keer de doorslag geven in de zaak?

Ieder jaar komt er een boek uit met Thomas Berg in de hoofdrol, met uitzondering van zijn jubileum jaar 2017, toen kwamen er twee boeken uit om het tienjarig bestaan van de boekenreeks te vieren. Ik kijk alweer uit naar het volgende deel! De combinatie van de zaak waar Thomas aan werkt in Leuven met de Griekse mythologieën is uniek en ik ben er dol op. Zo dol, dat ik overweeg om een cursus Griekse mythologie te gaan volgen. Erg inspirerend!

Originaliteit: 4
Leesplezier: 5
Psychologie: 4
Spanning: 3
Plot: 4

Een tragisch verhaal van Jo Claes krijgt van mij 4 sterren.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)