Titel: Oorlogskind
Auteur: Camilla Läckberg
Serie: Erika Falck & Patrick Hedström #5
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel
Publicatiedatum: Mei 2010
Aantal bladzijdes: 477 (e-book)
Recensie: Manon

Auteur
OorlogskindDe Zweedse Camilla Läckberg (1974) is van huis uit econoom, maar inmiddels een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 23 miljoen verkochte boeken. Haar Fjällbacka-serie, met Patrik Hedström en Erica Falck, krijgt uitstekende kritieken en heeft een groot en internationaal lezerspubliek. Zie ook haar website voor meer informatie over haar boeken en Camilla zelf: www.camillalackberg.com.

Achterflap
Oorlogskind is de vijfde thriller over politieagent Patrick Hedström en Erica Falck. Dit keer draait het verhaal om Erica’s moeder: waarom heeft zij al die jaren een oude nazi-medaille bewaard? Met die vraag blijft Erica worstelen. Uiteindelijk besluit ze de gepensioneerde geschiedenisleraar Erik Frankel te bezoeken, een expert op het gebied van militaire onderscheidingen. Maar Frankel gedraagt zich vreemd en geeft ontwijkende antwoorden.

Mijn mening
In Oorlogskind heeft Patrik ouderschapsverlof om voor Maja te zorgen, terwijl Erica aan haar nieuwste boek kan gaan werken. Maar al snel wordt Patrik toch betrokken bij een moordzaak door zijn collega’s. De vermoorde persoon blijkt geschiedenisleraar Erik Frankel te zijn. De man aan wie Erica een nazi-medaille heeft laten zien, een medaille die zij tussen haar moeders spullen heeft gevonden. Hierdoor raakt Erica ook betrokken bij de zaak, zeker als blijkt dat Erik Frankel haar moeder heeft gekend. Wie was Frankel en hoe past hij in haar moeders verleden? Een verleden waar Erica niks van weet.

Het bloed was gestold. Aanvankelijk was het naar beneden gelopen. Langs het achterhoofd. Langs de rugleuning. Naar de grond, waar het in een plas tot stilstand was gekomen. Eerst was het rood geweest, vol levende bloedlichaampjes. Nu was het zwart van kleur.

Zoals we van Camilla gewend zijn, wisselen de hoofdstukken tussen de verschillende hoofdpersonen. In dit geval tussen het heden, met afwisselend de diverse hoofdpersonen in de hoofdrol, en naar het verleden van de Tweede Wereldoorlog rond 1943/1944. Hierdoor begint Erica zeker haar moeder beter te begrijpen. Als lezer word je meegezogen in het verhaal en wil je alleen maar doorgaan om te weten wat er is gebeurd. Hoe het verleden het heden inhaalt. Knap hoe de schrijfster het neonazisme, ouderschapsverlof en samengestelde gezinnen tot een goed verhaal brengt, waarin de spanning altijd wel aanwezig is. Ook de humor ontbreekt niet, daar hou ik wel van in een thriller.

Oorlogskind kun je zeker los lezen, ook als je nog geen boek van Camilla hebt opgepakt. Ik ga in ieder geval snel de zesde thriller oppakken met Patrik en Erica in de hoofdrol, Zeemeermin.

Ze had een paar tellen nodig voordat het tot haar doordrong wat ze zag. Toen hoorde ze, als uit de verte, haar eigen stem om hulp schreeuwen.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

4 sterren voor Oorlogskind.

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)