Titel: Kerstmis vier je thuisKerstmis vier je thuis
Auteur: Tineke Beishuizen
Genre: Roman-Feelgood
Uitgeverij: Loft Books
Publicatiedatum: november 2018
Aantal bladzijdes: 61
Recensie: Danielle

Tineke Beishuizen (1938) debuteerde in 2005 met de thriller Als zand door mijn vingers, die meteen een bestseller werd. Ook haar daaropvolgende boeken kwamen in de top-60, waaronder Wat doen we met Fred? (2006) en Schaduwtuin (2008). Tineke schrijft al jarenlang diverse vaste columns voor Libelle, onder andere onder haar pseudoniem Anne-Wil. Naast de bestsellers en columns schreef Tineke Beishuizen songteksten voor onder meer Marco Bakker en Rob de Nijs.

Deze drie feelgood verhalen van Tineke Beishuizen geven glans aan de feestdagen. Perfect leesvoer voor wanneer het buiten schemert en de lichtjes in de kerstboom schitteren.
Een moeder is bezig met de voorbereidingen voor het kerstdiner. Maar bij familiefeesten, zeker met drie volwassen kinderen en hun onwelwillende partners, gaan de dingen vaak niet zoals gepland.

Lennie en Bob ontmoeten elkaar vlak voor Kerstmis in een boekhandel. Op weg naar hun eerste date raakt Lennie betrokken bij een ongeluk. Hoe moet ze die leuke man uit de boekwinkel, van wie ze alleen zijn voornaam weet, nu ooit terugvinden?

Een man en zijn zwangere vrouw zijn op weg naar haar vader om kerstavond met hem door te brengen, maar ze komen vast te zitten in de sneeuw. Een ouder echtpaar maakt zich ondertussen op voor een saaie avond, kerst wordt dit jaar niet gevierd. De avond krijgt echter een heel ander verloop als plotseling de deurbel gaat.

De kerstsfeer heerst weer in de straten en dan geeft dit boekje je een warm onthaal.
Het eerste verhaal omvat de reeds in menig huishouden heersende discussie hoe de kerstdagen weer worden opgevuld.

Natuurlijk gaan ze ook dit jaar naar moeder met de kerst. Reiniers moeder welteverstaan.

En dan zitten ze allemaal gezellig aan tafel en barsten de meningsverschillen los. Het hoogspanningsveld neemt toe en dan opeens wordt het moeder allemaal teveel. Rust is dan nog het enige dat telt.

Het tweede verhaal gaat over Lennie, die door een mislukte relatie, het even gehad heeft met mannen en dan oog in oog komt te staan met Bob.

Als ik me niet vergis is dit de klassieke ontmoeting uit oude Hollywoodfilms.

Helaas loopt ze de gemaakte afspraak met Bob mis en lijkt het erop dat ze hem nooit meer zal ontmoeten. Gelukkig bestaat er dan toch nog zoiets als ‘voor elkaar bestemd zijn’.

Het derde verhaal laat zien dat ouders, wiens kinderen ondertussen zelf volwassen zijn en een gezin hebben, gaan beslissen om de kerstdagen niet meer op de traditionele manier te vieren, waardoor de ouders dus tijdens kerst met z’n tweeën zijn. Als dan onverwachts hierin verandering komt wordt de kerst op een hele bijzondere manier gevierd.

Een klein warm mensenkind glibbert de wereld in, opgevangen door de zorgzame handen van zijn vader.

Tineke Beishuizen heeft een vlotlezende schrijfstijl en de verhaaltjes zijn compact maar in volle hoedanigheid geschreven. De verhalen stralen warmte en licht uit zoals de sfeer rondom de kerstdagen in menig huishouden heerst. En zolang het gourmetstel tijd nodig heeft om op te warmen, is dit een heerlijk boekje om die tijd hiermee om te krijgen.

Ik geef Kerstmis vier je thuis 4 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)