uit de duisternis

Titel: Uit de duisternis
Auteur J. Sharpe
Genre: Thriller
Uitgeverij: Zilverspoor
Publicatiedatum: december 2020
Aantal bladzijdes: 344
Recensie: Danielle

Over de auteur:
J. Sharpe is het pseudoniem van Joris van Leeuwen (1986) Hij is een Nederlandse fantasy en thriller auteur. Zijn boeken worden vergeleken met de werken van o.a. Stephen King en Peter Straub.

Achterflap:
‘Dit is het verhaal waarop de bioscoopfilms, documentaires, tientallen boeken en honderden YouTube-filmpjes zijn gebaseerd. Er zijn nog steeds mensen die denken dat het allemaal een grap is. Hoor het verhaal van de overlevenden aan en oordeel zelf.’ – Marnix Kleine, presentator van de Late Avond Show.

In de bossen van Geulhem staat opeens een waterput. Iedereen die erin kijkt ziet water. Behalve Fleur. Zij ziet daarbeneden iets bewegen, hóórt daar iets. Een stem. Hij smeekt haar en kent haar naam. En ondanks dat diegene dood is, laat hij haar niet met rust. Hij teistert haar en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat zij naar hem luistert.

Niemand gelooft haar. Om haar gelijk te halen, maakt Fleur een filmpje op haar mobiel. Als die vervolgens op een blog wordt geplaatst en viral gaat, wordt Geulhem bestormd met sensatiezoekers. En dan zijn de gevolgen niet te overzien…

Mijn mening:
Het verhaal start met een proloog die zo z’n bedenkingen oproept. Tevens ontstaan er ook meteen enkele vragen die je het liefst zo snel mogelijk beantwoord wilt krijgen. Dit laat het verhaal natuurlijk niet toe.

We maken kennis met Fleur die samen met Sandra uitgenodigd is om in een tv-show hun verhaal te doen. Inhoudelijk krijg je nog geen informatie en spring je vervolgens in het verleden.

Vanaf dat moment kom je in een verhaal terecht dat je af en toe doet twijfelen over de echtheid zoals ook de media zijn twijfels heeft.

Ze heeft ook gezegd dat er mensen zullen zijn die haar verhaal koste wat het kost proberen te ontkrachten. Mannen en vrouwen die in de ban zijn van het kwaad. En dat zij, door mensen ervan te overtuigen dat er niets bovennatuurlijks aan de hand is, de duisternis meer tijd geven om in onze harten te dringen.

Uit de duisternis is een mengeling van verschillende lagen die een thriller kan bevatten. Waan je je op het ene moment in een soort van apocalyptische omgeving, word je opeens weer wakker geschud in het heden. Door deze sterke afwisselingen is er ook een continue spanning te voelen die je snel naar het einde toe trekt.

Als je eerder werk van J Sharpe hebt gelezen, dan weet je dat hij zich graag met zijn verhalen in het bovennatuurlijke begeeft. Dit ook zo in Uit de duisternis waar hij op enkele momenten nog een stapje verder gaat en het misschien voor sommige lezers net iets te veel van het goede wordt. Door de nog jonge hoofdpersonages neigt het soms ook af te dwalen als een Young Adult fictieverhaal dat zo nog eens als aansluiting van zijn vorig boek Schemerzone (samen geschreven met Cocky van Dijk) zou kunnen worden gezien. De liefhebbers van zijn boeken en dan met name van de pareltjes Eden, Syndroom en Reflectie zullen misschien hierin dan ook een stukje geslepenheid missen. Desondanks lukt het J. Sharpe weer om een vlotte en spannende thriller neer te zetten.

Leesplezier: 4,5
Originaliteit: 3,5
Plot: 3,5
Psychologie: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 4

Ik geef Uit de duisternis 4 sterren.

Danielle

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)