Duivelsdal

Titel: Duivelsdal
Auteur: Ulrika Rolfsdotter
Serie: Annie Ljung #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaald door: Sophie Kuiper
Publicatiedatum: juli 2022
Aantal bladzijdes: 407
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Ulrika Rolfsdotter (1977) groeide op in Bjärtrå in Zweden. Ze is sociaal werker en cognitief therapeut. Rolfsdotter woont tegenwoordig in Gävle met haar twee kinderen. Duivelsdal, het eerste deel van een serie met Annie Ljung in de hoofdrol, is haar debuut en werd in één klap een bestseller in Zweden en Denemarken.

Achterflap:
Sneeuw valt op de voorruit van de auto terwijl de vierendertigjarige Annie Ljung naar het noorden van Zweden rijdt, naar het kleine dorp Lockne. Ze heeft enkele dagen vrij genomen van haar werk als sociaal werker om op bezoek te gaan bij haar zieke moeder. Annie kijkt er niet naar uit, een litteken in haar nek is een dagelijkse herinnering aan de reden waarom ze ooit het dorp uit is gevlucht.

Wanneer haar zeventienjarige nicht Saga plotseling uit het dorp verdwijnt, besluit Annie langer te blijven om te helpen met de zoektocht. De politie lijkt op een dood spoor te zitten en Annie gaat zelf op onderzoek uit. Al snel ontdekt ze dat Saga niet het perfecte meisje is, zoals iedereen dacht. Wanneer een ander meisje in een drugscoma wordt gevonden, begrijpt Annie dat de antwoorden op haar vragen nog veel sinisterder zijn dan ze had durven vermoeden… 

Mijn mening:
Duivelsdal is een verrassend debuut, het boek leest als een trein en voor ik er erg in had, was het boek alweer uit. Ulra Rolfsdotter heeft een aangename schrijfstijl, je merkt dat ze zelf veel ervaring heeft als sociaal werker, dat is ook de rol die ze Annie Ljung heeft toebedeeld.

De manier waarop Annie haar functie uitvoert is niet altijd realistisch, de wet op de privacy laat nogal eens te wensen over maar daar ontkom je mijn inziens niet aan als je een sociaal werker zelf op onderzoek uit laat gaan. Ik herken deze manier van thrillers schrijven uit eerder verschenen boeken van andere auteurs.Daarmee bedoel ik te zeggen dat het geen origineel bedacht verhaal is, maar dat neemt zeker niet weg dat ik er enorm van houd. Geen ingewikkelde zinnen, en het is vooral de nieuwsgierigheid die wint om te achterhalen wat er nou precies met Saga gebeurd is.

Dit eerste deel is ook echt het verhaal van Annie, zij komt terug in haar geboortedorpje en gaat de strijd aan met haar verleden, als je het boek dichtslaat weet je precies wie Annie is.

Verder spelen er meerdere personen een prominente rol en dan doel ik niet alleen op het politieteam dus ook daar zit hopelijk nog meer in het vat, Lockne is tenslotte een klein dorpje waar iedereen elkaar kent.

Rolfsdotter heeft met Duivelsdal een goede start gemaakt, en ik ben dan ook reuze benieuwd naar het volgende deel in de Annie Ljung-serie.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 3
Spanning: 4
Plot: 3

Duivelsdal krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)