Titel: Oog om oog Oog om oog
Auteur: Römer & Hock
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Heidi

Cover
De cover is blauw, door de luchtbellen lijkt het alsof je je onder het water bevindt. De titel staat met witte en oranje letters op de kaft gedrukt, wat door het kleurverschil met het water mooi afsteekt. De zin die aan de onderkant van de cover te lezen is; ‘In tegenstelling tot je familie kies je je vrienden zelf. Maar wat als je beste vriend je verraadt?’ roept bij mij de nodige vraagtekens op, hier word ik wel nieuwsgierig van!

Auteurs
Annet Hock en Peter Römer zijn al meer dan dertig jaar getrouwd en hebben samen vier kinderen grootgebracht. Annet werkt sinds 1998 als zelfstandig trainer/coach in haar eigen bedrijf. Peter is acteur, regisseur en schrijver op het gebied van radio, televisie en toneel. Hij is bekend van o.a. de Baantjer-boeken. Samen schreven ze in 2017 de thriller En nu ik!

Achterflap
Al meer dan twintig jaar kennen ze elkaar, de vriendengroep rond jeugdvrienden Sander en Lucas. Vier stellen die lief en leed, zon- en feestdagen met elkaar deelden. En van oudsher minimaal één week per jaar met hun gezinnen naar Schiermonnikoog gingen – de ouders in het grote huis, de kinderen in tentjes in de tuin. Toen de kinderen eenmaal het huis uit waren werd de vriendschap minder vanzelfsprekend. Ze zagen elkaar nog wel, maar de banden werden minder hecht.

Uit nostalgie besluiten de acht nog eenmaal terug te keren naar de goede oude tijd. Maar het is niet meer hetzelfde. De onderlinge verhoudingen zijn veranderd, er is veel gebeurd. En wat een vrolijke reünie op Schiermonnikoog had moeten zijn, loopt uit op een drama. Want het verraad dat een kwarteeuw jaar geleden plaatsvond, vindt eindelijk zijn uitweg

Mijn mening
Nadat ik de achterflap had gelezen, werd ik best nieuwsgierig naar het hele verhaal. Dit omdat ik me best goed kan identificeren met datgene wat ik op de achterflap las (op het stukje wraak na, gelukkig maar en dat wil ik graag zo houden), dit omdat ik vroeger ook zo’n vriendengroep had waarmee we samen op vakanties gingen. Voordat ik daadwerkelijk begin met lezen kreeg ik de tip om de personages alvast online te leren kennen, iets wat ik echt heel leuk en origineel vind en hierdoor kreeg ik echt een beeld van de personages. Helaas bleek tijdens het lezen dat de personages niet echt tot leven kwamen en aardig vlak bleven. Ook komen er heel veel personages in het verhaal voor, die ook nog erg snel in perspectief werden afgewisseld waardoor ik lastig in het verhaal kwam.

Hij verkeerde nog in een andere wereld, een wereld waarin hij de touwtjes in handen had, waarin hij bepaalde wat er ging gebeuren. 

Het geheel is wel met een fijne pen geschreven waardoor het vlot weg leest, al vind ik het wel een beetje vlak blijven allemaal; er had wat mij betreft wel wat meer diepgang in mogen zitten. Wel lijken alle personages geheimen voor elkaar te hebben, dit zorgde wel voor wat onderliggende spanning. Je voelt gewoon dat er wat te gebeuren staat, ook al vond ik het een beetje voorspelbaar.
Toch werd ik aan het eind van het boek verrast en krijgt het geheel nog een onverwacht staartje, dit maakte het toch nog wat goed. Ook vond ik de setting waar het verhaal zich afspeelt, Schiermonnikoog, erg leuk.

Al met al denk ik dat er meer in het verhaal had gezeten, als er minder personages waren geweest, en wat minder snel in perspectief afgewisseld werd, waardoor je als lezer makkelijker een band met de personages op kunt bouwen en hierdoor ook meer met ze mee leeft.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 2,5

Ik geef Oog om oog een krappe 3 sterren.

Heidi

Leave a Reply

  • (not be published)