In de schaduw

Titel: In de schaduw
Auteur: Liz Nugent
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Valérie Janssen
Publicatiedatum: mei 2023
Aantal bladzijdes: 367
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Liz Nugent schrijft psychologische thrillers en won hiermee diverse literaire prijzen. In Ierland en Engeland belanden haar thrillers rechtstreeks op nummer 1. Haar boeken worden verfilmd en verschijnen in vertaling in meer dan twintig landen. Ook schrijft ze voor radio en televisie. Ze woont in Dublin met haar man. In de schaduw is haar eerste thriller die in het Nederlands verschijnt.

Achterflap:
Mijn man wou Annie Doyle niet vermoorden. Maar dat leugenachtige kreng verdiende het.
Op het eerste gezicht heeft Lydia Fitzsimons een perfect leven: echtgenote van een gerespecteerde, succesvolle rechter, moeder van een geliefde zoon, wonend in een statig huis in Dublin. Maar dat mooie huis verbergt een geheim. En wanneer Lydia’s zoon Laurence dit geheim ontdekt, komen er krachten in werking die langzaam maar zeker leiden tot een claustrofobische en vernietigende climax.

Mijn mening:
In de schaduw is het verhaal van de familie Fitzsimons, een thriller waarin de onderlinge relaties binnen het gezin bizar te noemen zijn. Een verhaal waarin je het psychologische spel dat gespeeld wordt haast niet kunt geloven.

Liz Nugent heeft de moord op Annie Doyle vooral psychologisch zeer goed uitgewerkt.

De hoofdstukken zijn wisselend geschreven vanuit moeder Lydia, zoon Laurence en de zus van Annie Doyle, Karen. Dit geeft een perspectief vanuit meerdere invalshoeken weer, waardoor je grip op de gedachten en beweegredenen van ieder personage afzonderlijk probeert te krijgen, maar dit blijkt gezien hun functioneren niet bij allemaal mogelijk.  

De worsteling van Laurence met zichzelf grijpt je aan, zo ook de liefde van een moeder voor haar kind. Het roept op een positieve manier ook veel weerstand op omdat je ervaart hoe ziek van geest mensen kunnen zijn en hoever ze gaan om hun doel te bereiken, je wilt in kunnen grijpen. 

Het verhaal is opgebouwd uit drie delen, elk volgend deel verspringt een paar jaar of langer in de tijd, het laat je ervaren welke gevolgen de moord op Annie Doyle op de langere termijn heeft.

De verhaallijn was eigenlijk vanaf het begin duidelijk maar toch wist Nugent met haar uitwerking van de personages de spanning langzaam op te bouwen tot een bizarre en vooral trieste ontknoping. Het is geen verhaal waar de actie en spanning vanaf druipt, het is het ongeloof en de psychologische diepgang die je in zijn greep houdt. Niet te bevatten dat een persoon tot deze daden in staat is.

Ik merk nadat ik het boek uit heb dat het even duurt voor ik het verhaal los kan laten, het heeft zeker ook vanwege herkenning vanuit mijn werk in de psychiatrie grote indruk op me gemaakt.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Psychologie: 5
Plot: 3
Spanning: 4

In de schaduw krijgt hiermee afgerond een mooie 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Leave a Reply

  • (not be published)