Wat mama niet vertellen kon

Titel: Wat mama niet vertellen kon
Auteur: Marcel Maassen
Genre: Non-fictie
Uitgeverij: Uitgeverij Brandt
Publicatiedatum: juni 2023
Aantal bladzijdes: 379
Recensie: Lilian

Cover
Onder de titel zie je een vrouw en profil. Dit is waarschijnlijk de moeder wiens achternaam door haarzelf verzonnen is, haar geboorteland en -plaats onbekend zijn net als de namen van haar ouders.

Auteur
Onlangs verscheen mijn nieuwe boek ‘Wat mama niet vertellen kon’. Eerder publiceerde ik de romans ‘Blauwe damp’ en ‘Mantelwater’ en schreef ik non-fictie over sport, business, taboes en voeding. Behalve schrijver ben ik communicatieadviseur en BBQ-chef.

Achterflap/samenvatting
Stel je voor: je had een halve eeuw een innige band met je moeder, maar na haar dood weet je nog steeds niet wie zij werkelijk was. Het overkwam Cyrilla van der Donk. Haar moeder Irene hield altijd vol dat ze als baby in 1928 was geroofd van haar ouders in Amsterdam en dat ze opgroeide ‘ergens in het oosten van Duitsland’. In 1945, vlak na de oorlog, kwam ze moederziel alleen aan in Nederland. Pas na haar dood durfde Cyrilla het verleden van haar getraumatiseerde moeder te onderzoeken. Met schrijver Marcel Maassen ploos zij de verhalen van haar moeder uit en als detectives doken zij in de historische bronnen. Hun meeslepende zoektocht legt een verbijsterende levensgeschiedenis bloot.

Mijn mening
Wauw, dit boek is onder mijn huid gaan zitten en heeft even tijd nodig gehad om helemaal te landen. In korte tijd, want je kunt dit boek niet wegleggen, beleef je samen met Cyrilla de zoektocht naar haar moeders verleden. Samen met een vriend, Marcel Maassen, gaat ze, gewapend met de verhalen van haar moeder, op zoek naar waarheden. Hoe bizar is het dat je een innige band met je moeder hebt, die ronduit vertelde, maar nooit plaatsnamen, juiste namen of zelfs het juiste land noemde in haar verhalen. Dat je eigenlijk niet weet hoe haar leven er echt uit zag en je achter liet met de vraag waarom ze dit niet vertellen kon.

In haar vertellen lag haar verzwijgen besloten.

Het verhaal grijpt je als lezer soms bij de strot, zo aangrijpend en emotioneel is het op papier gezet. Mijn complimenten aan Marcel Maassen, die de zoektocht met Cyrilla zo levendig heeft weten vast te leggen.

De zoektocht geeft je ook een inkijk in de Europese geschiedenis en laat je beseffen dat sommige dingen niet veranderen. De geschiedenis herhaalt zich en dat is wel zorgelijk.

…vergeet wie je was, het brengt je in de problemen.

Dank je wel Cyrilla dat je deze zoektocht naar je moeder met ons hebt willen delen. Bedankt dat je ondanks de vele teleurstellingen en doodlopende sporen, toch verder bent blijven gaan, vaak gesteund door enkele kleine lichtpuntjes en natuurlijk de steun van Marcel. Dit alles heeft jullie steeds dichter bij de waarheid gebracht en bij elkaar.

Dit is een verslaving geworden, deze zoektocht, de waarheid is de drug.

Dit is nu zo’n pareltje die je niet al te vaak tegenkomt. Het is onderhoudend, leerzaam, ontroerend, met een lach en een traan. Alle emoties hebben de revue gepasseerd tijdens het lezen. Nogmaals dank!

Als je zelf die fout hebt begaan, moet je ook het schuldgevoel maar dragen. Door het op te biechten, verlicht je je eigen schuldgevoel en zadel je de ander op met de pijn.’

Wat mama niet vertellen kon is tot op dit moment, het mooiste en aangrijpendste boek wat ik gelezen heb in 2023 en krijgt dan ook 5 sprankelende sterren.

Lilian

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)