De horzel

Titel: De horzel
Auteur: Marc Raabe
Serie: Tom Babylon #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaling: Marcel Misset
Publicatiedatum: Juni 2022
Aantal bladzijdes: 464
Recensie: Lilian

Cover
Ook deze cover heeft weer die karakteristieke veer, die ook op de twee voorgaande delen voorkomt. Alleen dit keer geen getal in de titel, maar een insect, ben benieuwd hoe dit diertje terugkomt in het verhaal, als een verwijzing naar iemand of echt als insect?

Auteur
Marc Raabe (Keulen, 1968) is een Duitse auteur en tevens redacteur, grafisch ontwerper en manager van zijn eigen filmproductiebedrijf. Op de middelbare school zette hij samen met een vriend een filmproductiebedrijf op, school en examens waren secundair. Daarna wilde hij naar de Hogeschool voor film en televisie in München, maar werd niet aangenomen. Met dezelfde schoolvriend startte hij in 1990 zijn eigen filmproductiebedrijf: ’24/25 TV Film Productions GmbH’.

Achterflap/samenvatting
Brad Galloways oerkreet weerkaatst door het Olympiapark in Berlijn en wordt beantwoord door de 22.000 fans die zich daar verzameld hebben. Op dat moment betreedt een onbekende vrouw het podium en overhandigt de verbaasde rockster een envelop. Niemand kan dan vermoeden dat een dag later Galloways leeggebloede lichaam zal worden gevonden, vastgeketend aan zijn bed in een pension.
Rechercheur Tom Babylon wordt op de zaak gezet en gaat samen met psychologe Sita Johanns op onderzoek uit. De moord blijkt te maken te hebben met een dertig jaar oude ontvoeringszaak. Het spoor leidt naar een vrouw die ooit moest kiezen tussen twee mannen die allebei bereid waren over lijken te gaan…

Mijn mening
Wat is dit een geweldige serie, hoe verder deze zich vordert, hoe spannender de serie en des te meer vragen er oppoppen.

Rechercheur Tom Babylon en Sita Johanns (psycholoog bij de afdeling zware delicten) worden opgeroepen om de dood van een bekende rockster te onderzoeken. Maar al snel blijkt Tom te betrokken bij de zaak en is hij genoodzaakt om zijn onschuld te bewijzen. Wie kan hem hierbij helpen en wie is nog te vertrouwen? Dit alles maakt zijn leven tot een hel.

Uiteraard kan hij rekenen op de hulp van Sita en daarnaast ook van zijn vader, maar die blijkt een dubbele agenda te hebben in deze.

In dit deel wordt het verhaal ook weer vanuit twee tijdsperiodes verteld. Zo gaan we in De Horzel regelmatig terug naar het jaar 1989, het jaar van de val van de Berlijnse muur. In de twee voorgaande delen, speelde het verleden zich af net voor de val. In dit deel komen we weer meer van Tom’s jeugd te weten en met name over zijn moeder en haar verleden.

Het leven van Tom is zwaar geweest, zijn jeugd was allesbehalve fijn en dat is zacht uitgedrukt. Hoe verder je in de serie komt hoe meer je over de personages te weten komt. Ze worden steeds verder uitgediept!

Sommige herinneringen lijken wel bevroren, kristalhelder in permafrost, elk detail zichtbaar.

De delen zijn afzonderlijk van elkaar te lezen, maar ik zou dat niet aanraden. Daarvoor is deze serie te mooi van opbouw. De achtergronden van de personages worden verder uitgewerkt gedurende de serie. Als je maar één deel leest, dan mis je die prachtige en geraffineerde opbouw en dat zou zonde zijn.

De serie zit zo goed in elkaar en wordt alsmaar beter. De serie heeft een haast verslavende uitwerking.

En dan dat einde….…. kom maar snel door met het volgende deel, want ik was er het liefst direct in begonnen.

Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

De horzel krijgt van mij de welverdiende 5 sterren.

Lilian

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)