Schuld

Titel: Schuld
Auteur: Sofie Sarenbrant
Serie: Emma Sköld #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaald door: Edith Sybesma
Publicatiedatum: juli 2022
Aantal bladzijdes: 349
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Sofie Sarenbrant is een van de succesvolste thrillerschrijvers van Zweden. Van haar boeken werden wereldwijd al ruim 4 miljoen exemplaren verkocht. In 2020 werd ze voor de tweede maal uitgeroepen tot Crime Writer of the Year. Schuld is, na Berouw, Jaloezie, en Genade de vierde thriller van Sarenbrant die in het Nederlands verschijnt met Emma Sköld in de hoofdrol.

Achterflap:
De chique buitenwijk Bromma in Stockholm wordt getroffen door een golf aan inbraken, de methoden die de criminelen gebruiken worden steeds gruwelijker. Wanneer de moord op een tiener de hele buurt opschrikt, wordt Emma Sköld op de zaak gezet. Was het een inbraak die uitliep op dodelijk geweld? Of was er meer aan de hand?
Vastbesloten de zaak op te lossen, neemt Emma Sköld het recht in eigen hand en brengt ze zichzelf en anderen in gevaar.

Mijn mening:
Wow, Schuld is wat mij betreft van een hoger niveau dan de vorige twee delen, Jaloezie en Genade. De opbouw, geloofwaardigheid en spanning zijn alle drie beter dan in de voorgaande delen. Ontwikkeling in de personages was er gaandeweg de serie volop aanwezig, tot het ongeloofwaardige toe. In Schuld is daar ook zeker weer veel aandacht voor, en nu realistisch, dus wederom een pluspunt. Mijn enige klein puntje van kritiek is het meermalig aandacht schenken aan de persoonlijke situatie van Emma, die wordt echt breed uitgemeten, op het licht storende af, want het spreekt op den duur voor zich dat de persoonlijke situatie van Emma invloed heeft op haar werk.

De plot in dit verhaal is goed neergezet, de vele inbraken zijn de start voor een spannend verhaal met inhoud. Elk personage heeft een uitgewerkte rol met een functie, niets is aan het toeval over gelaten. Er was voor mij één voorspelbaar lijntje, maar toch had Sarenbrant daar nog een mouw aan gepast die ik niet aan had zien komen.

Ik ben zeker een groot fan van de schrijfstijl van Sofie Sarenbrant, zij laat je als lezer onderdeel zijn van het leven van Emma Sköld, alsof je haar persoonlijk kent en alles meebeleeft. Sofie Sarenbrant heeft als auteur zeker een positieve ontwikkeling door gemaakt en ik hoop dat deze stijgende lijn zich verder voort gaat zetten.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 4

Schuld krijgt hiermee dik verdiend 4,5 ster.

Bianca

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)