Ik kan niet slapen

Titel: Ik kan niet slapen
Auteur: Steve Frech
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Vertaald door: Rene van Veen
Publicatiedatum: Juli 2022
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Lilian

Auteur
Steve Frech schreef, produceerde en presenteerde de razendpopulaire podcast Random Awesomeness en schrijft mee aan het programma Sports? voor Comedy Central. In 2019 verscheen zijn eerste boek, Wat je ons hebt afgenomen, dat meteen een Amazon-bestseller werd.

Achterflap/samenvatting
HIJ DENKT ZIJN DROOMHUIS TE HEBBEN GEVONDEN MAAR NIGHTINGALE HOUSE BLIJKT ALLESBEHALVE DAT…

Wanneer weduwnaar Daniel Price met zijn achtjarige dochter Caitlyn naar het prachtige Nightingale House verhuist, hoopt hij dat de nieuwe, idyllische omgeving hun beiden goed zal doen. Zijn vrouw is een paar maanden terug overleden en nu wil hij die periode van intens verdriet afsluiten en aan een nieuw hoofdstuk van hun leven beginnen.
Maar er is iets raars aan de hand met het huis. Daniel krijgt soms een vreemd gevoel in zijn slaapkamer en hoort in verschillende vertrekken een mysterieus druppend geluid. Tot diep in de nacht echoot er bovendien gefluister door de gangen dat klinkt als: ‘Ik kan niet slapen…’
Stukje bij beetje ontdekt Daniel het huiveringwekkende verhaal van de familie die een eeuw eerder in het huis woonde, een verhaal van verraad, tragedie en moord. Hij dacht in Nightingale House een droomhuis gevonden te hebben, maar het blijkt een plek die zijn ergste nachtmerries tot leven zal brengen.

Mijn mening
Verhalen over geesten en spookhuizen, ik ben er dol op. Dit boek van Steve Frech wilde ik dan ook dolgraag lezen, want Nightingale house is zo’n oud huis waar het spookt. Nu maar hopen dat ik na het lezen van dit boek wel kan slapen….

Als Daniel en Nicole Nightingale House aankopen, hadden ze niet verwacht dat ze er niet samen zouden gaan wonen. Vlak voordat ze verhuizen, komt Nicole namelijk om bij een tragisch auto ongeluk. Daniel betrekt Nightingale House nu alleen met zijn dochter Caitlyn en hoopt op een nieuwe start.

Al snel merkt Daniel dat er dingen niet kloppen in en aan het huis. Zo hoort hij in verschillende ruimtes water druppelen en gefluister. Ook zijn dochter verandert, ze heeft weer een denkbeeldige vriendin en sluit zich af voor andere kinderen. Eerst schuift hij de gebeurtenissen nog af op het verlies van Nicole en het verdriet wat daarbij komt kijken. Maar na verloop van tijd kan hij het daar niet meer op af schuiven. Hij moet op onderzoek uit.

Ik heb Nicole hier in huis gezien, wat ik toeschreef aan verdriet en uitputting, maar wat moet ik nu doen?

Het boek is opgedeeld in twee verhaallijnen, die in het heden en eentje die bestaat uit dagboekfragmenten uit 1900. Zo krijg je als lezer steeds meer info over wat er destijds gebeurt is in en rond Nightingale House, wat weer invloed heeft op het heden. 

Natuurlijk doet dit alles iets met me, en eerlijk gezegd vind ik die kelder ook gewoon eng. Dat zijn alle kelders eigenlijk. Iets eraan doet aan eenzame opsluiting denken, aan een grafgewelf zelfs.

Het verhaal leest vlot en dat is te danken aan de fijne schrijfstijl van Frech. Het is een echt spookverhaal, maar niet superspannend of eng. Het is een mooi verhaal over een huis met een duister verleden, vol met verraad, tragedie en geheimen.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik kan niet slapen krijgt van mij 4 sterren.

Lilian

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)