Belinda Bauer

Titel: Exit
Auteur: Belinda Bauer
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Valérie Janssen
Publicatiedatum: maart 2021
Aantal bladzijdes: 368
Recensie: Lilian

Cover
De titel in gouden letters, die iets terug liggen in de kaft, vallen direct op.
Verder zie je een man in een lege kamer waar de zonnestralen binnen vallen. Is dit Felix, de meest onwaarschijnlijke moordenaar die je ooit tegen zult komen?

Auteur
Belinda Bauer (1962) groeide op in Engeland en Zuid-Afrika. Ze won in 1993 de BAFTA Carl Foreman Award for Screenwriting met haar eerste scenario. Inmiddels gebruikt ze haar filmideeën voor boeken. Rusteloos land werd in 2008 meteen opgemerkt door de CWA Debut Dagger Awards. Daarnaast is Rusteloos land besproken als must read in the TV Book Club, genomineerd voor Amazon’s Rising Stars shortlist en werd Bauer door boekhandelsketen Waterstones verkozen tot een van de twaalf beste, nieuwe misdaadauteurs van 2010. Haar volgende thrillers werden allemaal wereldwijde bestsellers.

Achterflap/samenvatting
Wanneer de 75-jarige Felix Pink de woning aan Black Lane binnengaat, kan hij niet vermoeden dat zijn gezapige leventje op zijn kop zal komen te staan. Hij is ter plekke uit naastenliefde, om een terminaal zieke man gezelschap te houden tot zijn laatste ademtocht, zodat hij niet alleen is wanneer hij sterft.
Maar vijftien minuten later is Felix op de vlucht voor de politie, nadat hij de grootste fout van zijn leven heeft gemaakt. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, weet hij niet, maar Felix is vastberaden om erachter te komen wat er misgegaan is, en wie daarvoor verantwoordelijk is.

Mijn mening
De 75-jarige Felix Pink leeft een gezapig leventje, hij is weduwnaar en leeft samen met zijn hond Mabel in een rustige wijk. Uit naastenliefde staat hij mensen bij die terminaal zijn en hun leven willen beëindigen. Hij krijgt van zijn opdrachtgever het adres, de dag en de naam door van de client. Zo ook die ene dag, die zijn hele leven op zijn kop zet.

We hebben meer mensen nodig zoals wij, zei Geoffrey regelmatig. Sterke mensen die bereid zijn om de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Want als wij het niet doen, wie dan wel?

De laatste opdracht voert hij uit met een nieuwe collega. Dat is altijd weer even aftasten en de juiste balans vinden, maar deze opdracht gaat totaal niet volgens plan en van balans is al helemaal geen sprake. Voor Felix het in de gaten heeft, is hij op de vlucht voor de politie. Hoe heeft kunnen gebeuren? Wat is er misgegaan? De zoektocht naar de waarheid is begonnen.

Hij probeerde helemaal niet te ontsnappen aan de onontwarbare kluwen. Hij wilde de kluwen juist doorgronden voordat hij hem probeerde te ontwarren. Dat waren twee heel verschillende dingen.

Belinda Bauer weet op een hele prettige en natuurlijke manier de personages tot leven te brengen. Van de oude en iets wat saaie Felix tot de ongure types, ze schitteren allemaal in hun rol, van politieagent tot rascrimineel, van naïeve tot dominerende personages. Alle rollen zijn van belang en hebben een bijdrage aan de ontknoping.
Ondanks het zware thema, zelfdoding, weet Belinda je regelmatig te laten glimlachen tijdens het lezen.

De kat van iemand anders te eten geven was alsof je probeerde een minivakantie te boeken in een fata morgana.

Wat heerlijk om te weten dat er nog meer boeken van haar hand zijn verschenen, want na mijn kennismaking met Belinda Bauers werk, wil ik zeker meer van haar lezen.

De opbouw is geleidelijk en langzaam krijg je als lezer steeds meer informatie en inzichten. Ik heb wel drie keer (of misschien nog wel vaker) gedacht te weten hoe het zat tot er weer een nieuwe twist op de proppen kwam, die mijn theorie tenietdeed.
Het moge duidelijk zijn: het plot zit goed in elkaar en ik had hem niet meer zien aankomen. Het knaagde ergens achter in mijn hoofd, maar tot een concreet geheel kwam het niet.

Belinda Bauer heeft er een fan bij en ik kijk uit naar haar volgende boek, maar ga ook zeker haar voorgaande boeken lezen!

Spanning: 4
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 4

Exit krijgt van mij 4,5 ster.

Lilian

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)