De jongens uit Biloxi

Titel: De jongens uit Biloxi
Auteur: John Grisham
Genre: thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte
Publicatiedatum: 18 oktober 2022
Aantal bladzijdes: 542
Recensie: Manon

Auteur
John Grisham werd op 8 februari 1955 geboren in Arkansas. Na zijn studie rechten werkte hij bijna 10 jaar lang als jurist. In 1983 werd hij gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden van de staat Mississippi, deze functie bekleedde hij tot 1990. In 1988 debuteerde hij als thrillerschrijver met De Jury, maar met zijn tweede boek Advocaat van de duivel vestigde hij definitief zijn naam als koning van de legal thriller. Sinds de publicatie van De Jury heeft Grisham elk jaar een thriller geschreven, die stuk voor stuk bestsellers werden. Over de hele wereld zijn er meer dan 300 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht, in meer dan 40 talen (bron: www.awbruna.nl)

Achterflap/samenvatting
Biloxi, Mississippi staat al bijna honderd jaar bekend om zijn witte stranden, luxe resorts en rijke visgronden. Maar het kent ook een duister verleden. Een verhaal van corruptie en criminaliteit, van gokken en prostitutie, illegale stokerijen, drugs en moord. Met de macht in handen van een kleine groep misdadigers van wie gezegd wordt dat ze deel uitmaken van de Dixie Mafia.

Keith Rudy en Hugh Malco zijn jeugdvrienden in Biloxi in de jaren zestig. Ze spelen honkbal samen en zijn een tijdlang onafscheidelijk. Maar daar komt een einde aan. Keiths vader ontwikkelt zich tot een vermaarde aanklager die de strijd aangaat met de georganiseerde misdaad. Hughs vader is de ongekroonde koning van Biloxi’s onderwereld. Keith treedt in zijn vaders voetsporen en gaat rechten studeren. Hugh geeft de voorkeur aan het nachtleven en werkt in de clubs van zijn vader.

De Rudy’s en de Malco’s, twee families die op ramkoers liggen. Dat het tot een botsing komt, is onvermijdelijk…

Mijn mening
Wat vond ik van De jongens uit Biloxi? Na de achterflap te hebben gelezen, dacht ik een boek te lezen met de achtergrond die Grisham beschreef met een mooi verhaal dat zich afspeelt in de jaren zestig.

Helaas, ik kreeg een opsomming van feiten te lezen, na elk hoofdstuk dacht ik…nu gaat het boek wel beginnen, maar nee… Ik bleef lezen vanwege de recensie die ik wil maken. Gaandeweg het verhaal krijg je meer verbinding met de hoofdpersonen, maar dan spreek ik echt over het laatste deel van het boek. Grisham had echt meer de relatie tussen de twee jongens moeten uitdiepen.

Het verhaal is dunnetjes en niet spannend. Je mist de sfeer van het Zuiden van Amerika in dit boek, terwijl de titel, achterflap en de cover anders doen denken. Jammer, want het verhaal leent zich zeker voor een goed boek wat zich afspeelt in de broeierige jaren zestig.

De kick van bommen maken was om zo dichtbij te zijn dat je het kon voelen, horen en soms zelfs zien, maar wel zo ver weg dat je geen last had van het puin. Hij was nu veel te dichtbij en daar zou hij voor moeten boeten.

Spanning: 2,5
Plot: 2,5
Leesplezier: 2,5

Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 2,5
Psychologie: 2,5

2,5 ster voor De jongens uit Biloxi.

Waardering: 2.5 uit 5.

Manon

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Leave a Reply

  • (not be published)