De onbekende

Titel: De onbekende
Auteur: Jørn Lier Horst
Serie: Cold case kwartet #3 (William Wisting 14)
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaald door: Kim Snoeijing
Publicatiedatum: september 2022
Aantal bladzijdes: 383
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Jørn Lier Horst heeft zich met zijn veelbekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold. Horst‘swerk is een unieke mix van spanning en realisme en hij toont zich een uitstekend observator van menselijke interactie.

Achterflap:
Wanneer in het bos het verminkte lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden, lijkt de modus operandi op die van seriemoordenaar Tom Kerr. Maar Kerr zit al vier jaar in de gevangenis en kan de misdaad nooit hebben gepleegd. De politie richt haar pijlen dan ook op een andere verdachte, een man die de pers ooit ‘de Onbekende’ doopte – Kerrs nooit gevonden partner.

Adrian Stiller bereidt een reconstructie voor waarin Kerr de politie leidt naar het lichaam van een van zijn slachtoffers. Het graf is in Eftang en Wisting is verantwoordelijk voor de beveiliging. Zijn dochter Line heeft de taak alles te documenteren. Maar de reconstructie gaat gruwelijk mis als Kerr weet te ontsnappen wordt Wisting als zondebok aangewezen. Met zowel Kerr als Nummer Twee op vrije voeten, is het een kwestie van tijd voor er meer slachtoffers vallen.

Mijn mening:
Horst heeft met De onbekende weer een interessante speurtocht op touw weten te zetten, zijn afkomst als rechercheur komt hem hierin zeker ten goede.

Het verhaal is van het begin tot het eind een klopjacht, als lezer moet je attent blijven om de kleine aanwijzingen mee te pikken.

Hij is zich voortdurend bewust van de plaats van de puzzelstukjes ten opzichte van elkaar.

Dat heeft hem tot een bekwame verdediger gemaakt, maar hij is er ook een berekenende misdadiger door geworden.

Toch moet ik wel bekennen dat mijn kritiek op het tweede deel in dit opvolgende deel nog steeds van kracht is. De privélevens van de belangrijkste personages spelen amper tot geen rol in dit cold case kwartet. Dat is voor mij een gemis, het leest dan niet als een serie maar steeds als een op zichzelf staand boek en dan schiet het zijn doel voorbij. Jørn Lier Horst legt de nadruk puur op het oplossen van de zaken die hij behandelt, deze zijn secuur bedacht en goed uitgewerkt.  De rol van Line, dochter van Wisting blijft voor mij het interessantst, daar had zeker meer aandacht voor mogen zijn.

Natuurlijk wil ik weten hoe dit cold case kwartet afgerond gaat worden, maar als dit geen afrondend deel betrof was ik na dit deel afgehaakt, daarvoor mis ik teveel diepgang, uitdaging en vind ik de personages net niet interessant genoeg.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 3
Psychologie: 3
Spanning: 3
Plot: 3

De onbekende krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)