Nevels

Titel: Nevels   
Auteur: Marceline de Waard
Genre: Roman
Uitgeverij: Ambilicious
Publicatiedatum: december 2023
Aantal bladzijdes: 216
Recensie: Lilian

Over de auteur:
In 2017 gaf ik een tik aan het roer, ik ging minder werken en werd schrijver. Inmiddels zijn vijf boeken verschenen onder de noemer ‘feelgood met een twist’. Mijn hoofdpersonen zijn gewone vrouwen die het niet altijd even gemakkelijk hebben en als het erop aankomt, het heft in eigen handen nemen. Met mijn roman ‘Nevels’ (oktober 2023) zet ik een volgend stap in mijn schrijverscarrière. Helder proza dat het onderliggende verhaal subtiel uitlicht. Iedere zondag verschijnt een nieuw zondagverhaal op mijn website. Ook kun je je daar inschrijven voor mijn maandelijkse nieuwsbrief waar ik exclusief schrijfnieuwtjes deel over de roman die ik nu schrijf. Voor vragen of opmerkingen over mijn boeken ben ik bereikbaar per e-mail: zondagverhaal@gmail.com. Tot slot: ik lees ook graag en ben ervan overtuigd dat je veel moet lezen om goed te kunnen schrijven.

Achterflap:
Nevels: Wat als achter de nevels herinneringen tevoorschijn komen die een nieuw licht werpen op het verleden? Fay groeide op in een landhuis op het Drentse platteland, waar de nevels zich hechten aan het veen. In de Randstad bouwde zij daarna een ogenschijnlijk perfect leven op met haar grote liefde Frank. Dit komt onder druk als ze na een ongeval van haar moeder besluit tijdelijk bij haar in te trekken. Tot ongenoegen van Frank. Een oude schoolvriend van Fay komt ook terug naar het dorp. Hij is op zoek naar de raadsels uit zijn jeugd. Zijn vragen en aanwezigheid confronteren Fay met haar meisjesdromen. En wat probeert haar moeder haar tussen de nevelsprookjes door nu eigenlijk te vertellen? Terwijl het perfecte leven van Fay langzaam uit elkaar valt, trekken de nevels van het verleden op. Een geheim wordt ontrafeld.

Mijn mening:
Nevels is zo’n boek dat je pakt en laat zien dat het leven soms een andere wending kan nemen dan verwacht. Het laat je ook zien dat hoe je omgaat met mensen die je lief hebt, afhankelijk is van vele factoren en gebeurtenissen. Met name de familierelaties zijn van grote invloed en hoe er in een gezin met bepaalde voorvallen omgegaan wordt, is bepalend voor de vorming van een kind naar volwassenheid. Deze familierelaties worden door Marceline duidelijk en erg herkenbaar beschreven. 

Nevels gaat over Fay (Felicia), die met haar man Frank in de randstad woont, maar is opgegroeid in een landhuis op het platteland in de provincie Drente. Fay’s broer maakt zich zorgen over hun moeder, hij is bang dat ze aan het dementeren is en hij wil dat ze naar een appartement in een verzorgingshuis gaat. Hierop besluit Fay een weekend bij haar moeder en diens hulp Martje door te brengen om zo met eigen ogen te zien of het echt zo slecht gesteld is met hun moeder.

Klopt het dat haar moeder aan het dementeren is, of is ze er soms met haar gedachten niet bij, zo erg dat ze afwezig is en geheel in zichzelf is gekeerd?

Eenmaal terug in het grote landhuis, komen de herinneringen boven over de verhalen van haar moeder over dwalende geesten en heksen die in de nevels te zien zijn. Vanaf dit moment kom je als lezer steeds meer te weten over de geschiedenis van het oude landhuis, de mensen die daar woonden en het geheim dat het met zich meedraagt.

Geknield in het gras bij de rand van het water bracht ze met haar verhalen de nevels tot leven. Het werden boze geesten die geen rust vonden, van hartzeer gestorven juffers en heksen die dreigden de oogsten te verstoren.

De personages in dit boek zijn goed uitgewerkt. Je leeft mee met de sympathieke Fay, die het iedereen naar de zin wil maken. Hoe ouder ze wordt, hoe meer ze beseft dat ze altijd haar leven schikte naar anderen en dat ze dat nu niet meer wil. Zeker nu ze zo teruggegooid wordt in het verleden en dat van haar moeder, laat haar inzien dat ze andere keuzes wil gaan maken. Haar man Frank haalt echt het bloed onder mijn nagels vandaan. Het ene moment kan ik hem wel wat aan doen en dan denk ik weer, ach misschien is hij toch niet zo erg, maar dat draait dan snel weer om. Ook de andere personages, zoals haar moeder, haar broer, diens vriend Rodney en Martje hebben een gezicht gekregen. Marceline heeft een beeldende en vlotte schrijfstijl en laat de personages tot leven komen, zelfs die in de nevels wonen…

De schuingedrukte dagboekaantekeningen klonken erg verheven, maar ze vallen op hun plek zodra je de personage erachter kent.

Dit was mijn eerste kennismaking met Marceline de Waard en nadat ik aan de schrijfstijl was gewend, die is namelijk totaal anders dan wat ik gebruikelijk lees, heb ik mij heerlijk laten meeslepen door de nevels van het Drentse land en de magische kracht die daarvan uitgaat.

Nevels krijgt van mij 4 sterren.                         

Lilian

Recensie-exemplaar ontvangen van Marceline de Waard, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)