Schaduw in de nacht

Titel: Schaduw in de nacht  
Auteur: Eva Björg Ægisdóttir
Serie: IJslandse moorden #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaald door: Evelien Werkman
Publicatiedatum: juni 2023
Aantal bladzijdes: 303 (e-pub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Eva Björg Ægisdóttir groeide op in Akranes, het decor van haar thrillers, maar woont en werkt inmiddels in Reykjavík. Voor haar debuut Vanuit het duister ontving zij de Blackbird Award, de prijs voor het beste IJslandse thrillerdebuut van het jaar.

Achterflap:
Een jonge Nederlandse vrouw gaat op IJsland aan de slag als au pair, in de hoop daarmee haar leven een zinvolle invulling te geven na de dood van haar vader. De ogenschijnlijk perfecte familie waar ze terechtkomt blijkt echter vele geheimen te hebben en al snel ontdekt ze dat er maar weinig mensen zijn die ze in vertrouwen kan nemen. Ondertussen doet rechercheur Elma onderzoek naar een brand in Akranes waarbij een man om het leven kwam. De zaak levert steeds meer verdachten op en brengt Elma uiteindelijk zelfs in levensgevaar…

Mijn mening:
Schaduw in de nacht is inmiddels alweer het derde deel in de IJslandse moorden-serie en het las weer heerlijk weg. Het is de schrijfstijl van Eva Björg Ægisdóttir die ervoor zorgt dat ik met volle teugen geniet. Ze weet met haar personages de aandacht vast te houden, en schrijft op een aangename manier. In het begin zijn de hoeveelheid namen die voorbij komen enorm, dit zorgt wel even voor verwarring, maar eenmaal op gang leest het boek makkelijk weg. De hoofdstukken zijn geschreven vanuit verschillende personages en vooral de schuin gedrukte delen geschreven vanuit de au pair geven een duidelijk beeld van haar belevingen en gevoelens.

Eva Björg Ægisdóttir heeft de spanning in het verhaal weten op te bouwen door de functie van rechercheur Elma de hoofdrol te geven. Het thema waar de auteur voor heeft gekozen is niet bijster origineel maar dat boeit niet. De plot is redelijk voorspelbaar, en zorgt verder ook niet voor echte verrassingen. Er blijven op het eind een paar losse eindjes over die beter aan elkaar geknoopt hadden kunnen worden, het komt ietwat slordig en afgeraffeld over, dat is wel jammer. Ondanks de paar puntjes van kritiek was het een verhaal wat ik met veel plezier heb gelezen.  De IJslandse moorden-serie is zeker een aanrader als je fan bent van auteurs zoals Angela Marsons, Carla Kovach en Robert Bryndza.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 3
Psychologie: 4

Schaduw in de nacht krijgt van mij 3,5 ster.            

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij De Fontein, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)