Ijskoude leugens

Titel: IJskoude leugens
Auteur: Eva Björg Ægisdóttir
Serie: IJslandse moorden #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaald door: Evelien Werkman
Publicatiedatum: augustus 2022
Aantal bladzijdes: 269 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Eva Björg Ægisdóttir groeide op in Akranes, het decor van haar thrillers, maar woont en werkt inmiddels in Reykjavík. Voor haar debuut Vanuit het duister ontving zij de Blackbird Award, de prijs voor het beste IJslandse thrillerdebuut van het jaar.

Achterflap:
Alleenstaande moeder Maríanna verdwijnt en door het briefje op de keukentafel gaat iedereen uit van zelfmoord. Dan wordt zeven maanden later haar lichaam gevonden op de lavavelden en het wordt duidelijk dat ze slachtoffer was van moord.
Rechercheur Elma neemt de zaak onder de loep en die zaak wordt steeds complexer naarmate het aantal verdachten groeit. Elma volgt het spoor terug tot aan de jeugd van Maríanna, een meisje dat nooit was zoals anderen…

Mijn mening:
Na het lezen van haar eerste boek was ik al enthousiast en dat ben ik nog steeds. Eva Björg Aegisdóttir heeft mij met IJskoude leugens helemaal ingepakt. Het is een psychologische thriller waarin niets is wat het lijkt. Al vrij snel denk ik de verhaallijnen op een rijtje te hebben en ben ik benieuwd hoe het verhaal uiteindelijk zal eindigen. Ik lees gestaag verder en als dan blijkt dat ik totaal op het verkeerde spoor zit, moet ik het in mijn hoofd echt allemaal even resetten.

Het laatste wat ik zie voor ze verdwijnt in het wolvenpak is haar donkere hoofd dat omlaag kijkt naar de grijze vloerbedekking. Ik haal diep adem, forceer een glimlach en ga naar buiten. Doe of alles heel normaal is. Alsof zij heel normaal is.

Ik weet dat dat allebei niet waar is.

Waar ik op een gegeven moment ga snakken naar de afronding omdat ik het gevoel heb dat Eva om de hete brei heen blijft draaien krijg ik opeens een schrikreactie. Huh? Hoe krijg je in godsnaam bedacht om het verhaal op deze manier in het vat te gieten?

De schrijfstijl van Eva Björg Ægisdóttir brengt je in psychologische verwarring. Waar je denkt alle personages te kennen is niets wat het lijkt. Verder weet zij ook je gevoel te raken, ik voel me soms naar en verdrietig tegelijk, dat komt door de personages die zo realistisch zijn neergezet; hun gevoel, gedachten en belevingen komen binnen.

Ik wil er verder niet teveel over kwijt want dat lukt niet zonder teveel informatie weg te geven.

IJskoude leugens is een titel die alles zegt over een verhaal wat je van het begin tot het eind in zijn greep houdt.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Spanning: 5
Plot: 5
Psychologie: 5
Leesplezier: 5

IJskoude leugens verdient wat mij betreft 5 sterren.

Bianca

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)