VerpestTitel: Verpest
Auteur: Liesbeth van Kempen
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 227 (e-pub)
Recensie: Manon

Auteur
Liesbeth van Kempen werd met haar debuut Gevaarlijk spel genomineerd voor de Hebban-debuutprijs. Zij is medeoprichter van “Moordwijven”, een collectief van thrillerauteurs.  

Achterflap/Samenvatting
Wanneer coach Barbara in Frankrijk een workshop verzorgd heeft ze al snel in de gaten dat de zeven deelnemers een gedeeld verleden hebben. De onderlinge sfeer is vijandig en ondanks Barbara’s verwoede pogingen komen ze niet nader tot elkaar. Wanneer gedurende de week steeds meer deelnemers verdwijnen wordt duidelijk dat het verleden de zeven in rap tempo en niet zonder gevaar inhaalt. In een race tegen de klok moet de waarheid achterhaald worden.  

Mijn mening
Het boek start met een proloog waarvan je weet dat er iets gaat gebeuren tijdens het verhaal waarin coach Barbara een grote rol speelt. Zij heeft de opdracht gekregen een workshop te verzorgen voor 7 personen, maar met de opdracht dat zij niet te horen krijgen wie de opdrachtgever is. Barbara vindt dit wel wat vreemd, maar gaat akkoord aangezien ze vooraf wordt betaald.   

Wanneer de cursisten binnen komen, begint langzaam duidelijk te worden dat zij een gezamenlijk verleden hebben. Een verleden wat niet al te fraai is. Wanneer de eerste twee deelnemers afhaken, vindt Barbara het nog niet gek. Maar als ze poppetjes begint te vinden die verdacht veel op de verdwenen deelnemers lijken en er nog meer deelnemers afhaken, dan gaat Barbara er toch meer achter zoeken. Wie is de geheimzinnige opdrachtgever? En wat zijn de onderlinge verhoudingen tussen de cursisten?
Gelukkig zijn Louise, haar schoonzus, en haar vriendin Suzan er om Barbara bij te staan.  

‘Deze workshop wordt jullie aangeboden door iemand die vindt dat jullie die stuk voor stuk verdienen,’ begint ze. Nu ze het zo hardop uitspreekt, vindt ze het opeens vreemd klinken. 

Verpest is het tweede boek van de auteur waarin Louise en Suzan een rol spelen. Ook al is dit een tweede deel, de schrijfster blikt voldoende terug om te begrijpen wat de verhoudingen tussen iedereen zijn. Het verhaal zit goed in elkaar, startende met een spannend proloog, de opbouw van de spanning met de verdwijnende deelnemers en zo naar het eind toewerkend. Wel een kleine kanttekening: op het einde had er wat mij betreft iets meer uit het verhaal gehaald kunnen worden.

De pijn maakte dat ik me uiteindelijk door het groepje heen manoeuvreerde en wegrende. Maar ze hadden me natuurlijk zo ingehaald en toen begon het hele ritueel opnieuw. 

Het thema pesten, waar dit boek om draait vind ik goed gekozen. Jammer genoeg is pesten nog steeds aan de orde van de dag. Verpest laat zien wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Uiteraard is dit een verzonnen verhaal, maar ik kan zeker begrijpen dat het je leven daadwerkelijk kan bepalen.   

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

Eindscore: 3,5 ster  

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)