Titel: Kwijt
Auteur: Sandra J. Paul
Genre: Thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 395
Recensie: Lilian

Kwijt

Auteur:
Sandra J. Paul
is een veelzijdig auteur die vooral bekend staat om haar young-adultboeken en thrillers. Zij debuteerde in 2015 met de Eilanden-reeks, gevolgd door de thrillers Azerty en Moordspel. Haar boeken werden meteen in Vlaanderen en Nederland uitgebracht en massaal gelezen.

Sandra staat bekend om haar unieke stijl. Zij schrijft steevast intrigerende, vaak psychologisch getinte verhalen met een paranormale toets. Zij was in 2015 laureate van de allereerste Aspe Award, een thrillende korte verhalenwedstrijd. Zij was in 2017 laureate van de gerenommeerde Bath Award en werd in 2018 genomineerd voor de Cultuurprijs van Sint-Amands.

Sandra’s Engelstalige boeken worden uitgebracht onder de auteursnaam Joanne Carlton.

Achterflap:
Jim Vermeersch leidt het perfecte leventje. Gelukkig getrouwd met Iris, vader van tienerzoon Vince, eigenaar van een gerenommeerde Londense patisserie. Beter dan dat kan het leven niet worden.
Tot hij ontwaakt in zijn ouderlijk huis en alle herinneringen van de afgelopen twee jaar kwijt is. Alles wat hij ooit gekend heeft is weg, inclusief zijn vrouw, zoon en zaak.
Terwijl hij de geheimen van de voorbije twee jaar ontrafelt, begint Jim zich steeds meer af te vragen of hij echt wel de man is die hij altijd meende te zijn. En dan is er nog die ene vraag: Wie is de vrouw die altijd in zijn herinneringen opduikt, een vrouw die niemand anders lijkt te kennen?

Mijn mening:
Als Jim wakker wordt op een plek die hij niet direct herkent en hij geen idee heeft hoe hij daar terecht is gekomen, begint de grote zoektocht naar de waarheid. Door geheugenverlies is hij alles kwijt van de afgelopen twee jaar. Alles wat er gebeurd is na 11 augustus 2017 is hij kwijt en dat is erg veel.
In die twee jaar is er enorm veel gebeurd en hebben er veel ingrijpende gebeurtenissen plaatsgevonden. Zo ingrijpend dat Vince, Jims zoon, niets meer met hem te maken wil hebben en het huis uit gaat zodra hij achttien wordt, en dat hijzelf bij een psychiater loopt om zijn leven weer op de rit te krijgen. Hij is zijn zaak kwijt, wat toch echt zijn passie was, en wat is er met zijn beste vriend Joris gebeurd? Allemaal vragen waar Jim antwoord op wil krijgen. Hij is dan ook vastberaden om zijn herinneringen terug te krijgen om zo wat er ook gebeurd is, recht te zetten en weer opnieuw te kunnen beginnen.
Maar wil je de waarheid wel weten? Wat als de waarheid zo intens zwart is en je erachter komt dat iedereen die je lief had geheimen hebben die het daglicht liever niet kunnen verdragen?

De lijken die stinkend in de kast verborgen liggen, zijn mogelijk nog erger dan hij ooit had gedacht.

Tijdens de zoektocht naar de waarheid worden de personages van Jim en Vince uitgediept en leef je met ze mee. De sympathie die Jim oproept, door niet meer te weten hoe hij zich de afgelopen twee jaar heeft gedragen en doordat hij alles kwijt is wat hij ooit lief had, en het medeleven dat je krijgt voor de situatie van Vince, geven deze twee karakters echt een gezicht. Gedurende het verhaal leer je ze steeds beter kennen en voel je met ze mee, maar hoe verder je in het verhaal komt, des te meer verrassingen ze in petto hebben.
De andere karakters zijn minder uitgediept, maar zeker voldoende om ze wel of niet te mogen. Zo is de vrouw van Jim en moeder van Vince in eerste instantie iemand waar je medelijden mee hebt. Sandra heeft alle personages een gezicht gegeven; ze doen wat met je, dat is zeker.

Joris durft me niet aan te kijken en ik doe ook geen moeite meer om een gesprek aan te knopen. Er is iets kapot tussen ons wat we nooit meer terug zullen krijgen.

De plotwendingen zitten goed in elkaar; net als je denkt te weten hoe het werkelijk zit, komt er weer een twist die je doet wankelen. Zelf was ik even in verwarring op het einde, maar dat lag aan mij. Ik was even de draad kwijt. Ik was wel meer kwijt tijdens het lezen, namelijk de tijd. Het boek leest heerlijk weg en je blijft lezen, omdat je gewoon weg wilt weten hoe de waarheid in elkaar zit en wat dat met de personages doet.

Kwijt is een pageturner waarmee je de tijd kwijt raakt en meegaat in de zoektocht naar de waarheid, hoe hard die ook is.

Spanning: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 5

Kwijt krijgt van mij 4,5 sterren.

Lilian

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)