Onbegraven

Titel: Onbegraven     
Auteur: Ulrika Rolfsdotter
Serie: Annie Ljung #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos Uitgevers
Vertaald door: Tineke Jorissen-Wedzinga en Marit Kramer
Publicatiedatum: juli 2023
Aantal bladzijdes: 418
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Ulrika Rolfsdotter (1977) groeide op in Bjärtrå in Zweden. Ze is sociaal werker en cognitief therapeut. Duivelsdal, het eerste deel van een serie met Annie Ljung in de hoofdrol, is haar debuut. Rolfsdotter woont tegenwoordig in Gävle met haar twee kinderen.

Achterflap:
De vondst van twee dode tieners zet het Zweedse dorp Ådalen op z’n kop

Het is eind augustus en de dagen worden alweer korter in Ådalen. De bewoners ontsteken hun lichten om zo de duisternis buiten de deur te houden. Op een vroege ochtend worden aan de oevers van het Bålsjö-meer drie tienermeisjes gevonden. Twee zijn dood, één is zwaargewond. Haar leven hangt aan een zijden draadje. Het kleine dorp is in shock en wordt herinnerd aan een seriemoordenaar die in de jaren zeventig in de streek rondwaarde. Is de Donderdagman teruggekeerd?

Het is de eerste grote zaak voor Sara Emilsson, die zichzelf wil bewijzen tegenover haar vader, gepensioneerd agent, en tegenover de rest van haar team. Wanneer blijkt dat de families van de meisjes regelmatig bezocht worden door medewerkers van de sociale dienst, wordt maatschappelijk werker Annie Ljung betrokken bij het onderzoek. Samen proberen ze te achterhalen wie de dader is, een zoektocht die grote gevolgen blijkt te hebben, ook voor Annie zelf.

Mijn mening:
Onbegraven is het tweede deel in de Annie Ljung serie, en vooralsnog kan ik alleen maar lovend zijn over deze serie. Qua originaliteit steekt het boek niet boven vele anderen uit maar de manier waarop Rolfsdotter dit in het vat heeft gegoten kan mij zeker bekoren.

De hoofdstukken zijn kort en wisselend vanuit verschillende personages geschreven, de schuin gedrukte bladzijdes geschreven vanuit een tiener geeft het verhaal net een beetje meer diepgang. De rol van politieagente Sara Emilsson is zeker zo interessant als die van Annie, de maatschappelijk werkster; hun samenwerking is de rode draad in het verhaal.

Van beide dames hoop ik zeker nog veel meer te lezen. Rolfsdotter heeft de samenwerking tussen politie en jeugdzorg perfect weten samen te voegen, zij legt de nadruk op traumatische gebeurtenissen die meer impact hebben op iemands leven dan je in eerste instantie denkt, de alertheid op verborgen signalen is hierin van levensbelang. Haar ervaring als sociaal werkster zal zeker een inspiratiebron zijn om de verhalen die ze schrijft psychologische diepgang te geven en de plot uit te werken.

De onderhuidse spanning is continu voelbaar, je krijgt steeds aanwijzingen die erop wijzen dat de dader dicht in de buurt is, maar wat er zich de bewuste avond daadwerkelijk heeft afgespeeld blijft tot het einde een raadsel.

Onbegraven leest als een trein en laat je als lezer onderdeel zijn van de psychische kwetsbaarheid van tieners. De ontknoping is verrassend, heftig en heeft ook zeker een trieste ondertoon.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Psychologie: 5
Plot: 5 

Onbegraven krijgt van mij dik verdiend 4,5 ster.                   

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Ambo|Anthos Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)