Titel: ToevluchtsoordToevluchtsoord
Auteur: Anthonie Holslag
Genre: Thriller
Uitgeverij: Quasis Uitgevers
Publicatiedatum: maart 2017
Aantal bladzijden: 176
Recensie: Alexander

Cover
Op het eerste oog een lieflijk ogende cover van een prettig formaat boek: een witte achtergrond met een aantal bijen gaf mij geen direct vermoeden van de inhoud. De tekst ‘psychologische thriller’ doet vermoeden dat er iets lugubers schuilgaat achter de cover. 

Auteur
Anthonie Holslag is geboren in Amsterdam, maar verhuisde op zeer jonge leeftijd naar de Verenigde Staten waar hij zijn tienerjaren heeft doorgebracht. In 2014 verscheen zijn boek Een bloedovergoten dageraad, waarvan alle royalty’s naar WarTrauma gaan. Het vervolg In het kille ochtendlicht verscheen in 2016. Zie ook www.anthonieholslag.nl 

Achterflap
Het Adirondackgebergte, in de staat New York: een prachtige omgeving en een geliefde vakantie locatie. 
De blokhut is al jaren een toevluchtsoord voor de vriendengroep: Maude, Lars, Jennifer, Jonathan, Megan, Jeffery en Jack. Bevriend sinds de middelbare school, ondertussen allemaal hun eigen weg gegaan, maar in die hut maakt de afstand in hun dagelijks leven niet meer uit. Daar zijn ze weer terug in hun tienertijd, al is het maar voor even. 
Dit jaar is echter anders. Vriendschappen die oprecht leken, krijgen een andere betekenis. Onderlinge verschillen verbreden zich. De televisie vertoont beelden die zowel choquerend als afschuwelijk zijn en ver van hun hut staat de wereld op instorten. Terwijl zij hun tienerjaren herleven, brokkelt al het bekende langzaam af. 

Is de hut nog steeds een toevluchtsoord? Of is het hun gevangenis geworden? 

Mijn mening
Het verhaal begint met de introductie van een groep vrienden die elkaar al kent sinds de middelbare school en jaarlijks samen naar een hut in de bergen gaat. Een voor een maken we kennis met de hoofdrolspelers en zien we waar zij op dit moment in hun leven zijn. 

Al snel neemt het verhaal een verrassende wending. Wat een psychologische thriller lijkt te zijn, krijgt plots een horrorlaagje wanneer er een aantal lugubere zaken wordt geïntroduceerd en de vrienden plotseling moeten vechten voor hun leven. De band tussen de vrienden wordt op de proef gesteld: oud zeer komt naar boven, onderlinge relaties komen op scherp te staan en karaktereigenschappen worden versterkt. 

Een romantische analyse van wat er gebeurt wanneer vriendschappen onder (extreme) druk komen te staan, ondanks een jarenlange relatie. Hoe liggen de onderlinge verhoudingen? Hoe zou jij reageren wanneer je je beste vrienden dreigt te verliezen? 

In mijn ogen is dit een genre-overstijgend verhaal, waarbij de term ‘psychologische thriller’ het verhaal niet voldoende dekt. Een mengeling van thriller, horror, sciencefiction en roman. Een apocalyptisch overlevingsverhaal, waarbij je als lezer gaat nadenken over de staat van onze technologie, in een uitvergrote setting die een horrorverhaal waardig is. De horrorliefhebber zal zich herkennen in de klassieke cabin-in-the-woods setting, maar wel met een aparte wending, terwijl de psyche ook voldoende aan bod komt. 

De schrijfstijl vond ik bij vlagen iets te uitleggerig; er worden veel hints voor de lezer gegeven om duidelijk te maken dat er iets belangrijks gebeurt terwijl de lezer het liefst zijn eigen conclusies trekt, alhoewel ik begrijp dat de auteur graag iets wil overbrengen. Ook het aantal herhalingen leidde enigszins af tijdens het lezen. 

Een verhaal waarbij de nadruk op het psychologische wordt gelegd, maar die gezien de situatie waarin de vrienden zich bevinden hier en daar wat vergezocht overkomt. 

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 4
Psychologie: 3  

Eindscore: 3 sterren

Alexander Roessen 

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)