Titel: Harnas van HansaplastHarnas van Hansaplast
Auteur: Charlotte Mutsaers
Genre: Roman
Uitgeverij: Das Mag
Publicatiedatum: oktober 2017
Aantal bladzijdes: 306
Recensie: Yfke

Cover
Dit is een typisch gevalletje ‘Opvallende Cover’. De bonte collage van gekleurde vlakken met in het midden een poppetje gefabriceerd van pleisters is zo anders dan anders, dat maakt nieuwsgierig.  

Auteur
Charlotte Mutsaers (1942) is schrijfster en beeldend kunstenaar, maar ook dierenliefhebber en forever young. Voor haar oeuvre kreeg zij in 2010 de P.C. Hooft-prijs. Ze woont afwisselend in Amsterdam, Oostende en Frankrijk.  

Achterflap/samenvatting
Vlak voor oudjaar 2001 werd mijn broer Barend dood op zijn bed gevonden in een gloednieuw pyjamajasje zonder broek. Geen gewone dood; hij was pas eenenvijftig en slechts omringd door grote stapels porno. Kort daarvoor had ik een krantenbericht gelezen over een man die dood was aangetroffen onder aan een Spaanse rots, met blote pik en een kip zieltogend aan zijn voeten. Ook zoiets.

De enige broer van Charlotte Mutsaers was een kluizenaar, te slim en onaangepast voor deze wereld. Bij het leegruimen van zijn huis – waar ze samen opgroeiden – treft Charlotte een weergaloze puinhoop aan. En uiteindelijk een mannetje van Hansaplast, met daaronder de tekst ik.

De langverwachte roman Harnas van Hansaplast is Mutsaers op haar best: absurd en hartverscheurend. Een zoektocht naar haar broer, die eindigt zoals elke reis uiteindelijk – bij onszelf.  

Mijn mening 

We zullen zo gauw mogelijk overalls moeten aanschaffen
en elke avond ons haar moeten wassen om er straks niet uit te zien
als een koppel grijze duiven. Een gestorven broer maakt je toch al ouder dan je bent.

Harnas van Hansaplast is opgedeeld in kamers. Tijdens het uitruimen van het ouderlijk huis waar de broer van Charlotte Mutsaers overleed, krijgt ieder hoofdstuk een kamer. Soms puilt een kamer uit van de jeugdherinneringen, anekdotes, culturele verwijzingen en beschrijvingen van de realiteit van de achterblijver. Degene die de taak krijgt een huis na een overlijden ontdaan van alle herinneringen op te leveren.
Dan weer is de opbrengst wat magerder of komen gedane ontdekkingen op de voorgrond, zoals die van een broodtrommel gevuld met door Barend gepende overpeinzingen.  

’n slipje aangetrokken. Hele wereld van onvermoede frivoliteit ging voor me open.
Wie weet.
(…) 

– Als piano van Loeky minder klinkt ligt dan niet aan Loeky’s stemming
maar aan piano die gestemd moet worden? 

Het resultaat is, zoals de achterflap al vermeld, een absurd en ontroerend geheel. Niet een boek dat je zomaar even tussendoor leest. Sterker nog, ik heb vaker wel dan niet een verwijzing moeten opzoeken (mijn Latijn is nooit heel best geweest), wat de leestijd wel enigszins verlengde. Juist door de vaak absurde verhalen en het vele opzoekwerk vond ik Harnas van Hansaplast mijn tijd zeker waard. 

Ook de soms voor mij volstrekt wereldvreemde besluiten en gedachten van de auteur konden de pret niet drukken; een personage (want het blijft toch fictie) hoef je niet altijd sympathiek te vinden of te begrijpen. 
Niet alleen heb ik met Hansaplast dingen geleerd, ik heb me ook laten ontroeren en dingen vanuit een heel ander oogpunt gezien. Daar gaat het voor mij om bij een goed boek.  

Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef Charlotte Mutsaers’ Harnas van Hansaplast 4 sterren. 

~Yfke Brandhout 

Leave a Reply

  • (not be published)