Titel: Het beste voor iedereen Het beste voor iedereen
Auteur: Erik Rozing
Genre: Roman
Uitgeverij: Meulenhoff
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Erik Rozing studeerde geneeskunde in Maastricht en specialiseerde zich in Leiden tot psychiater. Hij woont sinds een paar jaar in Amsterdam en richt zich bij zijn werk als psychiater op de behandeling van psychose, trauma en persoonlijkheidsstoornissen.
De psychiater en het meisje, zijn debuutroman, stond op de shortlist van de Hebban Debuutprijs en er werden ruim 15.000 exemplaren van verkocht.

Achterflap:
Stella is een intelligente, levendige jonge vrouw met een scherp gevoel voor (zwarte) humor, maar ze heeft ook borderline en kan zich ondanks jaren van therapie niet losmaken van haar verleden. Op haar zevenentwintigste wendt ze zich tot de Einder, een organisatie die haar helpt om aan dodelijke medicijnen te komen.

Daar ontmoet ze Milou, een jonge filmmaker die een documentaire wil maken over haar zelfverkozen dood. In de weken voor het geplande overlijden beweegt ze Stella ertoe haar verhaal te vertellen. Als Stella’s verleden zich ontvouwt tot een steeds complexere werkelijkheid, zoekt Milou contact met Stella’s voormalige psychiater, die haar dood op het laatste moment nog wil voorkomen.

Mijn mening:
Na het lezen van De psychiater en het meisje, een boek wat mij enorm is bij gebleven was ik zeer benieuwd naar de tweede roman van Erik Rozing.
In dit verhaal draait alles om Stella, een borderline cliënte, mij bekend uit het eerste boek van Rozing.

Zij wil vanwege haar psychische belastbaarheid een eind aan haar leven maken, en niet door middel van suïcide, zoals meestal gebeurt; ze besluit weloverwogen zich aan te sluiten bij de Einder kliniek. Deze kliniek screent mensen ter voorbereiding op vrijwillige euthanasie.
Milou is filmmaker en wil graag een documentaire maken over het leven van Stella, dit onderdeel van het verhaal is deels voortgekomen uit een echte documentaire die gemaakt is.

Het is dus een roman waarin Stella haar verhaal vertelt aan Milou en ondertussen is Milou druk met het maken van filmbeelden.
Stella vertelt het verhaal warrig, precies zoals een borderline cliënte is, warrig chaotisch, grenzeloos. Het verloopt echter zo warrig dat het niet echt lekker leest. Het verhaal vliegt (begrijpelijk) van de hak op de tak.

Ik denk dat ik me na het lezen van het eerste boek van Rozing iets anders had voorgesteld van dit boek. Ik miste vooral de diepgang in het verhaal, Stella vertelt over haar leven maar er wordt weinig beleving getoond bij het naderende einde wat toch op alle personen in het verhaal een diepe indruk maakt en dan vooral ook bij Stella zelf, lijkt mij.

Helaas ben ik na het lezen van Het beste voor iedereen niet zo enthousiast als na het lezen van De psychiater en het meisje. De herinneringen die Stella benoemt maken helaas te weinig emoties los. Daarentegen sta ik wel volledig achter de keuze die ze maakt om zich tot de Einder kliniek te wenden. In mijn werkveld heb ik vaak te maken met mensen met persoonlijkheidsstoornissen, zij kampen met stemmen in hun hoofd die hun nooit met rust laten. Ze zijn vaak al op jongere leeftijd psychisch ziek geworden en moeten hun hele leven lang blijven vechten om zich staande te kunnen houden in de maatschappij. Ze voeren een enorme strijd met zichzelf die nooit op zal houden, er is geen kans op genezing, hoogstens een langere periode van stabiliteit.

Je voelt hun machteloosheid, angst en zorgen om de toekomst. Ik kan me voorstellen dat er cliënten zijn die deze strijd opgeven omdat ze levensmoe zijn. Om het aantal suïcides terug te dringen moeten cliënten serieus genomen worden als ze de wens uiten dood te willen. Ze zoeken de rust die ze in hun leven nooit kunnen vinden.

Stella is een krachtige vrouw die in staat is haar eigen koers te varen, dat waardeer ik enorm in haar. Het verhaal zal me altijd bijblijven, het gaat hier om een ethisch dilemma waar het laatste woord nog niet over gezegd is en wat mogelijkheden biedt voor de toekomst van cliënten met dezelfde wens.

Het beste voor iedereen krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)