Titel: De kleine bakkerij aan het strandDe kleine bakkerij aan het strand
Auteur: Jenny Colgan
Serie: Beach street #1
Genre: Roman
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Publicatiedatum: Juni 2019
Aantal bladzijdes: 368
Recensie: Bianca  

Over de auteur:
Jenny Colgan is op 1 januari 1972 geboren in Prestwick, Ayrshire, Schotland, Verenigd Koninkrijk. Jenny heeft in Londen, Nederland, de VS en Frankrijk gewoond. Ze heeft zich uiteindelijk op de natste van al deze plaatsen gevestigd en woont momenteel met man, hond en haar drie kinderen net ten noorden van Edinburgh. Jenny houdt onder andere van taarten en converse gympen. Ze won met haar boeken de Melissa Nathan Award 2012 voor Komedie Romantiek en haar bestsellers staan in de Sunday Times Top Tien.  

Achterflap: 

In De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan staat het leven van Polly Waterford op zijn kop. Haar relatie is op de klippen en haar bedrijf is ook nog eens failliet. Kortom, ze móét weg. Ze komt terecht op Mount Polbearne, een klein schiereiland voor de kust van Cornwall, in een appartement boven een verlaten winkel. Om haar zinnen te verzetten begint ze met het bakken van brood, dat al snel meer dan een hobby wordt. Lees en leef mee met Polly die tegen wil en dank vriendschap sluit met de lokale bevolking, met vallen en opstaan haar leven weer richting geeft en bovendien valt voor een wel heel schattige huisgenoot die door het raam naar binnen komt waaien: de papegaaiduiker Neil.  

Mijn mening: 

Polly Waterford neemt een impulsief besluit als ze voor haar gevoel echt alles kwijt is. ze heeft geen werk, geen man en geen huis meer. Ze gaat in haar uppie naar een oud vervallen huisje op een eilandje vlakbij Cornwall. De plaatselijke bevolking is argwanend tegen elke nieuwkomer, het lukt Polly niet zich thuis te voelen, sterker nog, menigeen doet een poging haar zo snel mogelijk weg te jagen. Als een zielig vogeltje wordt ze opgevangen door Neil, een zeevogel die zich net zo eenzaam voelt als Polly.   

Sommige angsten bleken overdag stukken minder erg dan ’s nachts, vervlogen bij je eerste kop koffie alsof het nachtmerries waren of konden worden weggeredeneerd wanneer je hersens in alle drukte geen kans kregen te piekeren over fouten, gemiste kansen, spijtige beslissingen en zorgen over de toekomst.

Wanneer Polly de rust ervaart van het eiland en aan de slag gaat met het bakken van brood voor de lokale bevolking groet er langzaam wederzijdse sympathie. Langzaam aan weet Polly de harten van de mensen te veroveren, bij de één gaat dit wat sneller dan de ander maar zelfs de liefde bloeit weer op.   

Colgan schrijft haar boeken vooral beeldend en met veel empathie, ik voel enorme drang om de bakkerij te bezoeken en alles met eigen ogen te aanschouwen. 

De kleine bakkerij aan het strand is een feelgood die niet alleen de liefde rijkelijk laat vloeien maar ook vooral de aandacht weet te vestigen op het inleven in het gevoel van anderen. Het gevoel van ergens bij horen en je thuis voelen is zeker zo belangrijk, neem daarin mee de liefde voor een dier en je hebt een heerlijk romantisch liefdevol verhaal.  

Het leuke aan dit boek is tevens dat Jenny Colgan afsluit met een paar heerlijke recepten waardoor je direct zin krijgt om je oven voor te verwarmen, het is dan wel geen steenoven maar je wilt proeven van de overheerlijke deegrecepten waar iedereen warm voor loopt. 

De kleine bakkerij aan het strand is het eerste deel van een trilogie, ik ga de volgende delen zeker lezen want ik wil meer te weten komen over het wel en wee van de lokale bevolking op het idyllische eilandje vlakbij Cornwall.   

De kleine bakkerij aan het strand krijgt van mij 4 sterren. 

 

Bianca 

Leave a Reply

  • (not be published)