Titel: Kwade trouw
Auteur: Marion van de Coolwijk
Genre: Thriller
Uitgever: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: Augustus 2018
Aantal bladzijdes: 287
Recensie: Bianca

Over de auteur
Marion van de Coolwijk is fulltime auteur en schreef al talloze boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Haar eerste thriller was Mangelvrouw; deze stond op de shortlist van de Hebban Debuutprijs voor Beste Thriller in 2017. Haar tweede titel Mannenjacht ontving ook zeer lovende recensies. Met Over en uit brak Van de Coolwijk definitief door in het thrillergenre.  

Achterflap
Vera is een alleenstaande moeder van bijna veertig en werkt al jaren in een verpleeghuis. Het leven heeft haar niet altijd meegezeten, maar met haar veertigste verjaardag voor de deur staat er nu veel op het spel. Ze ontvangt alleen de erfenis van haar ouders als ze voor die tijd getrouwd is. En die kans is klein. Vera is eenzaam en moet alle zeilen bijzetten om voor zichzelf en haar verslaafde zoon te zorgen. Als haar zoon voor de zoveelste keer in de problemen zit en de rekeningen zich opstapelen, knapt er iets.  

De oude demente mevrouw Kanter uit het verpleeghuis is afhankelijk van Vera. Als haar man tijdens een woninginbraak overlijdt en plotseling de enige zoon van het echtpaar zich aandient, zijn de gevolgen niet te overzien.  

Mijn mening
Kwade trouw is een thriller van Nederlandse bodem die zeer realistisch overkomt. Vera, een (over)bezorgde moeder die zich een slag in de rondte werkt om de eindjes aan elkaar te knopen, soms geen geld heeft om een fatsoenlijke maaltijd voor zichzelf klaar te maken en een zoon heeft waar ze niet tegenop gewassen is wringt zich in allerlei bochten om haar hoofd boven water te houden.   

Niet loslaten, terugkrabbelen en toegeven. Nooit meer. Hier trok ze de streep die ze al jaren eerder had moeten nemen.

Haar werk op de verpleegafdeling is haar lust en haar leven, het biedt haar veiligheid, structuur maar achter het masker schuilt een vrouw die zichzelf door tal van omstandigheden niet meer in de hand kan houden.  

Haar netwerk is minimaal, schaamte en geldgebrek zorgen ervoor dat ze zich afsluit van de buitenwereld. Op haar werk is ze een graag geziene persoonlijkheid, een en al optimisme en hiermee overcompenseert ze haar privéleven dat inmiddels een enorme puinhoop is geworden. Van de Coolwijk heeft haar personages zo weten neer te zetten dat je aan de ene kant enorme sympathie voelt en aan de andere kant zou je hen wel eens lekker door elkaar willen schudden.   

Een verhaal uit het leven gegrepen waarin de zorg en persoonlijke problematiek de boventoon voert. Alles in Kwade trouw draait om vertrouwen, een verhaal wat ervoor zorgt dat je nog even drie keer nadenkt voor je iemand echt honderd procent in je leven toelaat.  

De waarheid was sowieso een overschat begrip en altijd persoonlijk. Zolang je zelf geloofde wat je zei, was het de waarheid.

Ik denk wel dat Kwade trouw vooral gericht is op een doelgroep die graag een spannende thriller leest waar men niet al te veel bij na hoeft te denken, dan zou men dit te simpel of misschien te saai kunnen vinden, ik heb er in ieder geval van genoten. De ontknoping laat je een beetje verloren achter, hoeveel kan een mens hebben voor hij echt het bijltje erbij neergooit vraag ik me af.  

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 3
Spanning: 4
Plot: 3  

Kwade trouw krijgt van mij 3,5 ster. 

Bianca 

 

 

Leave a Reply

  • (not be published)