In oktober 2019 verscheen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff de roman Een heel gewoon gezin van Mattias Edvardsson. Wij stelden Mattias een aantal vragen.

Voor veel Nederlandse lezers ben jij een nog onbekende schrijver. Kun je iets over jezelf vertellen? Wie is Mattias Edvardsson?
Ik ben een 42-jarige echtgenoot en vader van twee dochters. Ik woon in de buurt van Lund in een zuidelijk deel van Zweden dat Skåne heet. Ik heb meer dan vijftien jaar lesgegeven in Zweeds en Psychologie, maar sinds 2019 ben ik fulltime schrijver.

Een heel gewoon gezin is het eerste boek dat van jou vertaald is in het Nederlands. Is het ook daadwerkelijk je debuut of heb meer boeken geschreven?
Ik heb meerdere boeken geschreven, kinderboeken, young adult maar ook boeken voor volwassenen. Een heel gewoon gezin is mijn internationale doorbraak en zal in 33 verschillende talen worden uitgegeven.

Heb je je voor Een heel gewoon gezin laten inspireren door je baan als leraar? Wij kunnen ons voorstellen dat je te maken hebt met verschillende families met verschillende achtergronden etc.
Eigenlijk lag ik gewoon op een avond in bed en probeerde in slaap te vallen. Destijds waren mijn dochters 3 en 6 jaar oud. Ik bedacht me hoe het zou zijn over een jaar of tien en ik dan weer probeerde in slaap te vallen terwijl mijn dochters niet veilig in hun bed zouden liggen, maar op stap waren met vrienden in de stad. En ik denk dat elke ouder zich wel de angst kan voorstellen dat je niet weet wanneer je kind thuiskomt. Ik stelde mij zo voor dat mijn toekomstige tienerdochter ver na middernacht thuiskwam en dat ik dan het gevoel zou hebben dat er iets mis was. Wat als mijn dochter de volgende ochtend thuisgebracht werd door de politie? Beschuldigd zou worden van de moord op een man? Wat zou ik daarvan zeggen? Hoe zou ik reageren? En hoever zou ik gaan om mijn dochter te beschermen, zonder de waarheid geweld aan te doen?

Kom je wel eens in aanraking met families die heel anders zijn dan dat ze lijken? Heb je daar personages uit je boek op gebaseerd of doen we nu te veel aannames?
Als leraar ontmoette ik ouders die beweerden dat ze alles wisten van en over hun tiener. Ik vind dat heel fascinerend en iets wat ik wilde uitwerken in dit boek. Hoeveel weten ouders daadwerkelijk over het leven van hun tiener?

Volgens ons bestaan ze niet, maar wat is een normaal gezin voor jou?
Ik denk ook niet dat ze bestaan. Alleen op Instagram en andere social media. Mensen die allemaal gelukkig zijn en elke dag zon hebben.

Je boek is bijna een thriller, vind je niet? Zou je overwegen een thriller te schrijven?
In bijna elk land wordt mijn boek bestempeld als ‘thriller’. In Zweden noemen we het ‘Spänning’ (spanning). Eerlijk gezegd maakt het mij niet zoveel uit welke stempel er op een boek gezet wordt; een goed verhaal is een goed verhaal, hoe je het ook noemt.

Foto: Luitingh-Sijthoff

Hoe schrijf je? Heb je een bepaalde routine? Ben je iemand die alles van tevoren al plot of laat je je leiden door het verhaal en je personages?
Als ik een idee heb, begin ik vaak al meteen te schrijven. Ik heb een vaag idee waar het verhaal naartoe gaat, maar ik laat me leiden door de personages en hun acties naarmate ik ze steeds beter leer kennen. Ik herschrijf veel!

In Nederland zijn de tieners, jongvolwassenen steeds meer geïnteresseerd in social media en lijken ze niet meer zoveel boeken te lezen. Probeer je als leraar jouw leerlingen te bewegen meer te lezen?
Dat is een van de grootste uitdagingen voor mij als leraar Zweeds en Literatuur, maar het is een moeilijke opgave. Je kunt iemand niet dwingen lezen leuk te vinden, die motivatie moet van binnenuit komen.

Wie is je favoriete auteur en waarom? Lees je zelf veel?
Ik lees een of twee boeken per week. Ik heb niet echt een favoriete auteur, maar ik wil wel even de Zweedse auteurs Camilla Grebe en Stina Jackson noemen. Die schrijven beiden geweldige thrillers!

Kun je verklaren waarom Scandinavische auteurs zo enorm populair zijn in Nederland?
Ik denk dat Nederlanders en Scandinaviërs erg hetzelfde zijn als het op cultuur aankomt en hun manier van leven. In Zweden hebben wij dan weer de bossen, bergen, de troosteloze landschappen en de duisternis. Ik denk dat dat veel lezers aanspreekt.

Wat is je favoriete maaltijd en heb je een recept dat je wilt delen? Misschien iets Zweeds?
Ik ben dol op Italiaans, ik hoop dat dat oke is!

‘Salsiccia con pomodoro’ voor twee: Je hebt 3 of 4 saucijsjes nodig. Haal het vel eraf en snij ze in kleine stukjes. Bak ze in olijfolie en doe daar twee teentjes knoflook bij. Voeg cherrytomaatjes, basilicum en oregano toe. Laat het koken totdat de tomaatjes een saus worden. Serveer met pasta en Parmezaanse kaas.

Lees hier een fragment uit Een heel gewoon gezin.

(met dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff)
Vertaling: Miriam Bakker

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)