Titel: Nog lange niet Nog lange niet
Auteur: M.J. Arlidge
Serie: Helen Grace #9
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Harmien Robroch
Publicatiedatum: Juni 2020
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Leontine

Cover
Een cover zoals we die kennen van Arlidge. Erg herkenbaar dus.

Auteur
M.J. Arlidge
schrijft al vijftien jaar voor verschillende Britse crimeseries. Iene Miene Mutte was zijn debuut als thrillerauteur en werd lovend onthaald door pers en publiek. Inmiddels heeft hij al negen boeken geschreven met de intrigerende inspecteur Helen Grace in de hoofdrol, waarvan er al negen bij Boekerij in vertaling verschenen.

Achterflap

“Je hebt nog één uur te leven.’

Dat is het enige wat er uit de telefoon klinkt voor er wordt opgehangen. Is het een misplaatste grap? Een verkeerd nummer? Een misverstand? Alles is beter dan de gruwelijke waarheid: dat iemand zijn slachtoffers zestig minuten lang nauwlettend in de gaten houdt… en dan toeslaat.

Terwijl het dodenaantal oploopt, raakt Helen Grace verstrikt in een race tegen de klok. Maar de dader blijft haar steeds een paar stappen voor. Helen heeft geen motief, geen verdachten en geen aanwijzingen. Totdat blijkt dat alle slachtoffers deel waren van dezelfde vriendengroep. Een vriendengroep voor wie elk telefoontje nu het laatste kan zijn, want wie opneemt is voorgoed verloren.

Mijn mening
Je telefoon gaat en de stem aan de andere kant van de lijn zegt: je hebt nog één uur te leven. Dat moet je grootste nachtmerrie zijn. Toch overkomt het een aantal slachtoffers. Helen Grace gaat op onderzoek uit. Maar de dader lijkt haar steeds een stap voor te zijn. Zelfs als blijkt dat alle slachtoffers uit dezelfde vriendengroep komen, krijgt Helen geen grip op de situatie.

Arlidge heeft met Nog lange niet een spannend boek afgeleverd. Voor echte whodunnit-fans is dit soort boeken als koren op de molen. Het is fijn om als lezer mee te denken over wie de dader zou kunnen zijn. Arlidge laat de spanning gestaag oplopen en geeft de lezer net genoeg informatie mee om tot een conclusie te komen. Maar dan zijn we er nog niet, want Arlidge heeft weer de nodige plottwists toegevoegd, waardoor je tot de laatste letter op het puntje van je stoel zit. Een heerlijke pageturner dus.

Qua personages zien we een kleine ontwikkeling. Helen legt het aan met Joseph, een van haar teamleden. Als lezer hoop ik na acht delen dat Helen ook wat geluk mag vinden in haar leven. Maar hemel, wat maakt ze het zichzelf weer moeilijk. Charlie is hoogzwanger van haar tweede kindje en zien we in dit verhaal niet ontzettend veel.

Spanning: 5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4

Ik geef Nog lange niet 4,5 ster.

Leontine

Leave a Reply

  • (not be published)