Titel: Dodelijk dichtbij
Auteur: Jonas Moström
Serie: Nathalie Svensson #1
Genre: Thriller
Uitgever: Ambo|Anthos
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga en Sophie Kuiper
Publicatiedatum: Mei 2020
Aantal bladzijdes: 350
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Jonas Moström (1973) combineert zijn schrijverschap met zijn werk als huisarts in een medisch centrum in Stockholm, de stad waar hij met zijn gezin woont. Stockholm vormt ook het decor voor Dodelijk dichtbij. Moströms thrillers zijn bestsellers in Zweden. Dodelijk dichtbij is het eerste deel van een serie met Nathalie Svensson in de hoofdrol.

Achterflap:
Een koelbloedige moord

Psychiater Nathalie Svensson ondersteunt de politie van Stockholm bij bijzonder zware misdrijven. Wanneer op een nacht haar minnaar, de beroemde acteur Rickard Ekengård, op straat wordt neer geschoten kan ze echter alleen maar machteloos toekijken: hij bloedt dood in haar armen.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen

Nathalie waant zich meteen weer in de nachtmerrie die haar jaren in zijn greep heeft gehad; tien jaar geleden werd haar vriend namelijk vermoord. Ze besluit op eigen houtje op onderzoek te gaan en dat stuit iemand tegen de borst: Nathalie krijgt dreigbrieven en vermoedt dat ze wordt achtervolgd. Is er een verband tussen de twee moorden? Of was zij het eigenlijke doelwit?

Mijn mening:
Dodelijk dichtbij is een verhaal waar ik even in moest komen. Dit had vooral te maken met de schrijfstijl, het overmatig gebruik van eigen bedachte woordspelingen is echt enorm. Een voorbeeldje: Haar geheugen vulde de gaten op en alle puzzelstukjes vielen op hun plek, als een Rubiks kubus die opeens zijn geheim prijsgaf. En dit gaat zo het hele verhaal door, maar daar moet je toch even doorheen lezen. Want zodra het verhaal echt op gang komt, verdwijnt deze irritatie naar de achtergrond.

Nathalie Svensson is tot twee keer toe getuige van een moord in haar eigen persoonlijke leven, er zit tien jaar tussen maar de huidige moord op Rickard Ekengård zorgt ervoor dat de traumatische ervaring van toen dubbel zo hard opnieuw beleefd wordt. Het is een enge zoektocht naar een bizarre waarheid. Nathalie krijgt privé ook het nodige voor haar kiezen; samen met haar ex-man is ze in een strijd verwikkeld rondom de zorg voor hun twee kinderen. Tijdens het lezen is het puzzelen wat er nou precies gebeurd is en wie welke rol speelt in het totaalplaatje. De weg naar de plot is spannend om te volgen, meerdere personages komen in aanmerking om als dader geïdentificeerd te worden maar de uiteindelijke ontknoping heeft mij echt enorm verrast.

Vervolgens heeft Moström met het laatste hoofdstuk een balletje opgegooid voor een spannend tweede deel, ik ben dan ook zeer zeker geïnteresseerd in het volgende boek met Nathalie Svensson in de hoofdrol. Het beroep van Nathalie als psychiater brengt de nodige afwisseling in het lezen, elke cliënt die ze behandelt, heeft een eigen verhaal en daar heeft Moström op een zinvolle manier gebruik van weten te maken. Qua originaliteit herkende ik bepaalde lijnen uit het verhaal van eerder gelezen thrillers maar toch is het een op zichzelf staand goed onderbouwd verhaal en was de herkenning deels wel in een ander jasje gestoken.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 3
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 4

Dodelijk dichtbij komt hierbij op een mooie 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)