Titel: Vonnis Vonnis
Auteur: Sanne de Bock
Serie: De strijd om Aera #3
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Palmslag
Publicatiedatum: juni 2020
Aantal bladzijdes: 387
Recensie: Manon

Auteur
Zodra Sanne de Bock (Utrecht, 1994) leerde schrijven, stortte ze zich op het creëren van verhalen, boeken en liedjes, meestal zelfs geïllustreerd en altijd bomvol fantasie. Naast de aspiratie om actrice, rockster en mama te worden, kwam een carrière als schrijfster dan ook al snel op haar lijstje met toekomstwensen te staan. Ze is inmiddels afgestudeerd als arts, maar de ambitie om door te breken met haar verhalen nog altijd sterk aanwezig. Zodra de stethoscoop kan worden neergelegd, grijpt Sanne haar laptop om het scherm te vullen met young-adult verhalen, waarin ze het liefst een boodschap verwerkt (bron: www.palmslag.nl).

Voor meer achtergrondinformatie over Aera zie: www.destrijdomaera.nl

Achterflap
Lang geleden was Aera één groot, welvarend koninkrijk. Gebeurtenissen die niemand zich tegenwoordig nog kan herinneren, leidden echter tot een radicale tweedeling waarbij de concurrerende Noorder en Zuider Koninkrijken werden geboren.

Het Noorden is gevallen, de Zuidelijke Koning zaait verderf en Haelen staat er helemaal alleen voor. Verslagen trekt ze zich terug in haar ouderlijk huis, waar ze al snel ontdekt dat ook daar niet aan de nieuwe situatie te ontsnappen valt. De Noorderlingen laten de Zuidelijke overwinning niet zomaar over hun kant gaan, maar is dat wel zo verstandig?

Ondertussen trekt een andere groep, onder leiding van Ylaula, naar een plek waar geen Aereaan ooit voet heeft gezet. Tussen de bomen van het Onbekende Woud zoeken ze beschutting, maar in plaats daarvan vinden ze nieuwe gevaren. Misschien is de Zuidelijke Koning niet eens hun grootste probleem…

Mijn mening
Het verhaal is opgedeeld in diverse delen, startend met Het Zuiden en eindigend met Het Einde. In dit laatste deel van de strijd om Aera moet het duidelijk worden wie er gaat winnen, het Zuiden, het Noorden of toch de rebellen van de ondergrondse? We leven als eerst in het begin mee met Ylaula, die de ondergrondse nu leidt. Hoe ze proberen naar het woud te trekken om daar beschutting en hopelijk hulp te vinden. Want waarom is de zuidelijke koning anders zo geïnteresseerd in dat deel van Aera, waar nooit iemand durft te komen? Gaat ze dit lukken?

En Haelen? Hoe gaat het met haar, nu ze geen leider meer is van de rebellen? Haelen komen we tegen in het deel over Het Noorden. Zij is teruggegaan naar huis. In eerste instantie om aan te sterken, maar als zij daar een oude bekende tegenkomt, verandert alles. Want eens een rebel, altijd een rebel..toch? Apart van elkaar gaan Ylaula en Haelen de strijd aan tegen de zuidelijke koning. Gaat dit ze lukken? Alles komt bij elkaar in een spannende finale van De Strijd om Aera – Vonnis!

Rhaegan Aricks aanval trof hen als een moordenaar in de nacht; ze hadden de strijd al verloren voordat ze beseften erin verzeild te zijn geraakt.

Net als bij deel 2, start deel 3 waar ze zijn geëindigd, zeker omdat het alweer een jaar terug was met het vorige boek moest ik goed nadenken wie wie ook alweer was. Haelen en Ylaula waren geen probleem, meer de andere hoofdpersonen waar grote stukken van het boek ook over gaan. Al lezende komt het grotendeels wel terug. Vonnis gaat vooral over de zuidelijke koning Rhaegan die kwade bedoelingen met het Noorden en Ylaula heeft. Haelen waarvan we dachten dat ze verslagen was na deel 2, krabbelt toch weer op….want ja, zij is het gewoon niet eens met de situatie in haar land en gaat voor een betere oplossing.

Tof om te lezen dat Sanne de Bock blijft groeien als schrijfster, ze heeft met deel 3 een goed slotdeel afgeleverd. Nadeel met slotboeken is dat je weet dat dit de laatste is en hierna er geen boeken meer over Haelen en Ylaula komen. Jammer, want na deze trilogie zijn het toch een soort bekenden van je geworden.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

4 sterren voor De strijd om Aera – Vonnis.

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)