Sneeuwwit

Titel: Sneeuwwit
Auteur: Samuel Bjørk
Serie: Mia Krüger & Holger Munch #0,5
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaald door: Liesbeth Huijer en Perpetua Uiterwaal
Publicatiedatum: november 2021
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Lilian

Cover
Een erg witte cover, die in eerste instantie niet echt opvalt. Ik zou hem oppakken omdat ik al meer van deze schrijver heb gelezen, maar verder spreekt de cover mij niet direct aan. Hij is wel typisch en passend bij het boek. De sneeuw, de bomen en de vos.

Auteur
Samuel Bjørk is het pseudoniem van Frode Sander Øien (1969), romancier, toneelschrijver en singer-songwriter afkomstig uit Oslo. Ik reis alleen werd in Noorwegen een fenomenaal succes. Gezien zijn nominatie voor de Noorse Boekverkopers Award in 2013, behoort Samuel Bjørk in zijn thuisland tot de hoogste divisie misdaadauteurs.

Achterflap/samenvatting
Holger Munch en Mia Krüger, de inspecteurs uit Samuel Bjørks wereldberoemde thrillerreeks, zijn terug. En deze keer gaan we terug in de tijd.

In Sneeuwwit, de ijzingwekkende prequel op de Munch & Krüger-bestsellerserie van Samuel Bjørk, vraagt Holger Munch de jonge Mia Krüger om voor hem te komen werken om een wel heel mysterieuze moordzaak op te lossen.

2001. In een buitenwijk van Oslo zijn twee elfjarige jongens vermoord. Naast de twee lichamen wordt een dode rode vos gevonden. De zaak lijkt op een andere onopgeloste zaak uit Zweden. Holger Munch is hoofd van een nieuwe onderzoekseenheid en heeft een team van de beste rechercheurs. Hij wordt gebeld door de politieacademie, ze hebben een buitengewoon getalenteerde studente die bij hun tests de hoogste scores haalde: Mia Krüger.

Munch toont de jonge Mia Krüger foto’s van beide plaatsen delict en ze heeft maar een paar minuten nodig om dingen te zien waar zijn team niet eens aan heeft gedacht. Het begin van een samenwerking en van een de meest bloedstollende jachten op een seriemoordenaar ooit…

Mijn mening
Sneeuwwit is het vierde boek wat uitkomt in de serie rondom Mia Krüger & Holger Munch en aangezien dit een prequel is, mis je dus geen info uit de eerste drie delen. Erg handig, als je nog niet alle voorgaande delen gelezen hebt, zoals ik.

In Sneeuwwit maak je kennis met Holger Munch, hij is bezig om een nieuw team op te zetten en zo komt Mia in beeld, de beste leerling van de politieacademie. Nog erg jong, maar ambitieus, een doorzetter en met bijzondere talenten. 

In de proloog lees je over twee jongens die vermoord werden aangetroffen in 1993 met een dode vos tussen hen in. De moorden zijn nooit opgelost. Als in 2001 wederom twee jonge jongens vermoord worden aangetroffen, worden beide zaken voorgelegd aan Mia. Ze krijgt foto’s van beide plaatsen delict overhandigd en gaat daar mee aan de slag. Al snel wordt ze bijgestaan door een Zweedse psychiater die aan de zaak van 1993 verbonden was. Samen gaan ze op zoek naar overeenkomsten en het waarom om zo een spoor te vinden naar de mogelijke dader.

Er komen verschillende verhaallijnen aan bod in het boek en ze hebben allemaal een link naar de vermoorde jongens. Daardoor bouwt de spanning zich mooi en geleidelijk op, maar de echte noodzaak hiervan blijft uiteindelijk een beetje uit, wat het plot minder spanning meegeeft dan verwacht.

De schrijfstijl van Samuel Bjørk is erg prettig en hij zorgt er steeds voor dat ik verder wil lezen. Hij trekt mij echt het verhaal in. Spijtig dat dat niet tot het einde is gebleven.

Dat maakt dan ook dat ik in dit geval een lagere score ga geven dan voor zijn eerste boek Ik reis alleen.

Ook al bracht dit boek mij niet wat ik ervan verwacht had, ik wil nog steeds graag de overige delen lezen, want dat Bjørk schrijven kan is een ding wat zeker is.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3.5
Originaliteit: 3.5
Psychologie: 3

Sneeuwwit van Samuel Bjørk krijgt van mij 3 sterren.

Lilian

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)