Terugkeer

Titel: Terugkeer
Auteur: Harlan Coben
Serie: Myron Bolitar #12
Genre: Thriller
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij bv
Vertaald door: Jan Pott en Annemarie Lodewijk
Publicatiedatum: mei 2024
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Manon

Auteur
Harlan Coben is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zijn boeken zijn keer op keer wereldwijde bestsellers. Naast standalones schreef hij ook thrillers over sportmakelaar en privé-detective Myron Bolitar, in Wilde heeft hij zijn nieuwe vaste hoofdpersonage gevonden. Coben woont in New Yersey met zijn vrouw en vier kinderen. (bron: www.boekerij.nl ). Uiteraard heeft Harlan Coben ook een eigen website: www.harlancoben.com

Achterflap/samenvatting
Drie jaar geleden hield privédetective en sportmakelaar Myron Bolitar een lofrede op de begrafenis van zijn cliënt, de beroemde basketbalcoach Greg Downing. Myron en Greg hadden een verleden: in eerste instantie als persoonlijke rivalen en later als onverwachte zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee federale agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Greg Downing is.

Volgens de agenten leeft Greg nog en is Myron op de plaats delict van een dubbele moord gezien, wat hem tot de hoofdverdachte maakt. Myron is in shock en heeft dringend antwoorden nodig.

Myron en Win, oude vrienden en collega’s, gaan op zoek naar de waarheid, maar hoe meer ze ontdekken over Greg, hoe gevaarlijker hun wereld wordt…

Mijn mening
De serie over Myron Bolitar van Harlan Coben, mijn favoriete schrijver, heb ik nooit gelezen, op een of andere manier trok het mij nooit zo. Maar voor alles moet een eerste keer zijn en gelukkig werd ik niet teleurgesteld. Dit nieuwste boek van Coben is al de twaalfde thrilelr in de Bolitar-serie, maar het fijne is dat je de boeken ook los kunt lezen, de schrijver geeft genoeg achtergrondinformatie over de personages. Myron en Win krijgen twee FBI-agenten op bezoek, die hen vragen waar Greg Downing is, wat vrij lastig gaat worden aangezien hij al drie jaar dood is, maar volgens de agenten is zijn DNA gevonden bij een moord. Hoe kan dit? Myron en Win hebben veel vragen, ook over het feit of Greg wel echt dood is… Myron en Win gaan op zoek naar de antwoorden, waarbij ze regelmatig in ingewikkelde situaties terecht komen.

Voordat iemand iets kan doen zul je al weg zijn. Je hebt de revolver. Je hebt het plan. Je begint sneller te lopen, vindt je plek en wacht af.

Ik begon wat terughoudend aan Terugkeer, maar ik heb het toch met veel plezier gelezen. Zeker omdat ook Win Lockwood erin voorkomt, Win is Win en ik vind hem hilarisch, zoals Coben hem omschrijft; de snob die boven alles verheven is. Maar hij doet dat met verve. Ik moet wel eerlijk zijn, soms miste ik een beetje de spanning in het verhaal en was het ietwat voorspelbaar. Was het daardoor gelijk een slecht boek? Zeker niet…het was mijn eerste Bolitar boek, maar zeker niet mijn laatste. Coben gaf ook een kijkje in het hoofd van de moordenaar, een paar hoofdstukken gingen over deze persoon, heerlijk beschreven.

Ik heb zeker genoten van de andere vaste karakters in de serie, die hadden wat mij betreft wel iets meer aan bod mogen komen in het verhaal, maar wie weet in het volgende. Coben blijft voor mij de thrillerauteur. Geniet van Terugkeer deze zomer op vakantie in de tuin, op de camping of aan het strand.

Hij wilde wel luisteren. Echt waar. Maar nu stortte hij in die gonzende leegte en werd alles zwart.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

3,5 ster voor Terugkeer

Manon

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)