Titel: Mara Mara
Auteur: Sterre Carron
Serie: Rani Diaz #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: NAU
Publicatiedatum: september 2013
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Amanda

De cover van Mara is opvallend en erg blauw. Ook wat druk met plaatje van gebouwen, en van een vrouw op de grond en een halve man met een mes in zijn hand. Lettertype is goed gekozen en passend. De achterflap klinkt veelbelovend: “Moord, verminking, dubbellevens, het vernietigende middel antrax, een lang bewaard geheim, zoete wraak en een gevaarlijke sekte in Zwitserland zijn de ingrediënten van de meeslepende thriller Mara.” Nou, ik ben benieuwd!

Sterre Carron is een Vlaamse schrijfster die Tropische Geneeskunde heeft gestudeerd. Ze heeft daarna enkele jaren in Zaïre en Rwanda gewerkt voor Artsen zonder Grenzen. Sterre is gespecialiseerd in oosterse spiritualiteit en heeft veel belangstelling voor forensische geneeskunde. Mara is haar debuut met hoofdinspecteur Moordzaken Rani Diaz in de hoofdrol. Voor het schrijven van Mara heeft Sterre twee autopsies bijgewoond. Na Mara zijn er nog vier boeken met Rani Diaz in de hoofdrol verschenen en het zesde deel is in de maak.

Rani Diaz is de temperamentvolle hoofdinspecteur moordzaken die met haar team een aantal gruwelijk zaken moet oplossen. Rani, zelf getekend door het leven, heeft ook de voogdij over haar jonge zusje Romy. Wanneer ze een moordzaak binnen krijgen omtrent een vrouw in een hotel, begint er een balletje te rollen. De vrouw blijkt de minnares te zijn van Nick Verhulst, een vooraanstaand immunoloog en eigenaar van Prevent, een researchlaboratorium voor het ontwikkelen van vaccins. Nick komt erachter dat er een staal antrax wordt vermist uit het laboratorium en gaat naarstig opzoek.

Ondertussen vind verloskundige Sierra Capaldi haar vriendin, Kathira Al Saadi, zwaar verminkt thuis. Sierra krijgt allemaal verontrustende telefoontjes en berichten van een anoniem persoon. Maar bang om haar verleden open en bloot te geven, onderneemt ze hierop geen actie, met alle gevolgen van dien.

Mara is het debuut van Sterre. Rani Diaz en haar team zijn erg leuke personages, allemaal met hun eigen sores. Dit maakt ze heel menselijk en zorgt voor een duidelijke beeldvorming. Door de levendige omschrijvingen van de personages is het een heerlijk vlot boek en een goed begin van een serie. Rani maakt mij nieuwsgierig naar de volgende delen.

Wat betreft het onderwerp, of de onderwerpen, dit was misschien wat veel om allemaal samen te voegen in één boek. Het zorgt ervoor dat het een beetje chaotisch overkomt. Moord, minnaressen, verminking, antrax, een sekte, geheimen en vooral veel wraak. Door al deze onderwerpen te gebruiken, wordt er veel gesprongen van het één naar het ander, waardoor je af en toe het overzicht kwijt raakt. Het had beter geweest als er een aantal onderwerpen minder waren verwerkt, hier had dan verder op in gegaan kunnen worden. Ik had nu het idee dat de antrax eigenlijk van weinig toegevoegde waarde waren voor het verhaal.

Doordat er zoveel onderwerpen in het boek verwerkt zitten, is het lastiger om een goede spanningsopbouw te creëren. Het boek is met vlagen spannend, wanneer er weer een aanval plaatsvindt, maar daarna kabelt het weer voort, tijdens de onderzoeken naar al die verschillende aanknopingspunten. Het einde was dan weer wel heel spannend en goed gevonden. De titel wordt ook pas heel laat in het boek verduidelijkt, wat een leuke wending geeft aan het verhaal.

Sterre heeft een prettige, vlotte schrijfstijl. Ondanks de Vlaamse woorden en verwijzingen leest het heerlijk. Het boek is opgebouwd in heel veel korte hoofdstukken, wat ervoor zorgt dat de vaart er goed ingehouden wordt. Lekker.

Al met al een goed debuut, ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen die Rani doormaakt in de volgende boeken en uiteraard ook wat Sterre voor ontwikkeling door heeft gemaakt in haar schrijven! Ik ben nieuwsgierig naar de rest van de serie!

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3,5

Hiermee krijgt Sterre een mooie score van 3 sterren voor Mara.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)