Titel: Schijnoffer
Auteur: Nathalie Pagie
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ellessy
Publicatiedatum: maart 2017
Aantal bladzijdes: 424
Recensie: Bianca

Over de auteur:Schijnoffer
Arjan Boes is geboren en getogen in Enschede, maar heeft inmiddels veel van de wereld gezien. Gefascineerd door het menselijk denken en handelen schreef hij hierover al gedichten, columns, (reis)verhalen en blogs. In 2012 besloot hij om zijn eerste boek te gaan schrijven. Door zijn aversie tegen onrecht en zijn liefde voor motorrijden was het onderwerp snel gekozen. Er een meeslepend en boeiend verhaal van te maken, was een uitdaging en leverde hem veel plezier op tijdens het schrijven. Mede door de positieve reacties van lezers werd hij extra gestimuleerd en schreef daarna nog twee spannende boeken: Fatale Liefde? en Schijnoffer. Alhoewel zijn verhalen fictie zijn, zitten er ook autobiografische elementen verwerkt in zijn boeken. In 2016 is zijn eerste boek Gerechtigheid (2013) opnieuw uitgebracht in een herdruk. Inmiddels is hij begonnen aan zijn vierde thriller die medio 2017 zal verschijnen. Zijn boeken kenmerken zich door spannende verhaallijnen, verrassende wendingen en met aandacht voor de persoonlijke gevoelens en emoties van de hoofdrolspelers.

Achterflap:
Enkele dagen voordat de uitbundige carnavalsgekte losbarst in Rio de Janeiro wordt een hoge PR-medewerkster van de Nederlandse oliemaatschappij Exxal ontvoerd. Als de kidnappers met een onmogelijke eis komen, vreest de directeur van Exxal voor haar leven en  schakelt zijn oud-veiligheidsmedewerker Norman Miller in om haar op te sporen in deze bruisende maar tevens levensgevaarlijke metropool. Deze moet alle zeilen bijzetten om niet verstrikt te raken in een ondoorzichtig web van intriges en geweld.. In een bloedstollende thriller neemt het verhaal je mee naar het avontuurlijke, exotische maar tevens  politieke- en maatschappelijke corrupte Brazilië en krijg je een indruk van het grootste land van Zuid-Amerika.

Mijn mening:
Schijnoffer is een titel die perfect het verhaal samenvat. Op de cover staat een afbeelding van de ontvoerde Irene Brinkhorst, zij bekleedt een hoge functie binnen Exxal en lijkt de dupe te worden van een machtsspel tussen politieke machtshebbers en bedrijfsmedewerkers met dollartekens in hun ogen. Den Drijver, de directeur van Exxal, is ten einde raad als hij geconfronteerd wordt met de ontvoering van de graag geziene, sympathieke, goed functionerende Irene en besluit een beroep te doen op zijn oud beveiligingsmedewerker Norman Miller. Norman staat al drie jaar op non-actief nadat hij een aanslag heeft mee gemaakt waarbij zijn collega overlijdt en hijzelf door het oog van de naald is gekropen, deze traumatische ervaring kan hij geen plekje geven en vreet hem helemaal op. Hij verdooft zichzelf met overmatig alcoholgebruik en leeft als een holbewoner. De ontvoering van Irene, waar hij enorm op gesteld is, schudt hem wakker en hij besluit naar Brazilië af te reizen om haar te bevrijden uit de klauwen van haar ontvoerders. Dit klinkt eenvoudig maar zodra hij in Brazilië aankomt start er een ware klopjacht waarin verraad en vertrouwen hoogtij vieren.

Je vraagt je continu af wie er de waarheid zou kunnen spreken en wie liegt en bedriegt om er zelf beter van te worden. Norman glipt met gevaar voor eigen leven overal tussendoor en probeert een waar complot te ontrafelen. Ondertussen ontmoet hij zijn oude liefde Flavia die gevoelens bij hem wakker maakt waar hij het bestaan niet meer van wist. Norman is een man met veel gevoel, dat is ook de reden dat hij het overlijden van zijn collega van drie jaar geleden eerder niet kan verkroppen; hij voelt zich verantwoordelijk en schuldig voor zijn dood.

Norman is een man met karakter, hij gaat voor iedereen door het vuur met gevaar voor eigen leven, ik mag dat wel. Daarbij is hij slim, doordacht en heeft oog voor iedereen om hem heen. Hij ontpopt zich in dit boek als een ware held.

De plot is zowel verrassend als bevredigend, Schijnoffer is een boek dat je zeker moet lezen als je houdt van actie, spanning en een beetje romantiek, voor mij de ideale combinatie.

Originaliteit: 4
Spanning: 4
Schrijfstijl: 4
Plot: 4
Psychologie: 3

Schijnoffer krijgt van mij dik verdiend 4 sterren!

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)