Titel: Lieve mama Lieve mama
Auteur: Esther Verhoef
Genre: Thriller
Uitgeverij: Prometheus
Publicatiedatum: mei 2017
Aantal bladzijdes: 370
Recensie: Amanda

De cover van Lieve mama vind ik erg mooi. Het zwarte roept iets duisters op en het halve gezicht van de vrouw past hier goed bij. Letters en kleuren passen goed bij elkaar. Het is een mooi geheel. De tekst op de achterflap klinkt erg goed, benieuwd naar de horror-avond.

Esther Verhoef is in Nederland een bekend en geroemd auteur. Met haar psychologische thrillers heeft zij al meerdere prijzen in de wacht gesleept, waaronder de De NS Publieksprijs, De Diamanten Kogel, en tweemaal de Zilveren vingerafdruk en de Crimezone Thriller Award. Daarnaast is ze ook al heel vaak genomineerd waaronder driemaal voor De Gouden Strop, viermaal voor de Zilveren Vingerafdruk, de Diamanten Kogel en de NS Publieksprijs. Samen met haar man Berry Verhoef schrijft ze onder het pseudoniem Escober psychologische actiethrillers. Onder het pseudoniem Marique Maas schrijft ze erotische boeken. Ze verzorgde jarenlang een tweewekelijkse column voor Margriet.

Verpleegkundige Helen is getrouwd met Werner, een succesvol horecaondernemer. Samen hebben ze drie kinderen van dertien, vijftien en zeventien. De achttienjarige Ralf woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Hij laat zich meesleuren in een crimineel plan: een overval op de woning van Helen en Werner. Een horrorscenario ontvouwt zich op de bewuste avond. Maar daarmee is de nachtmerrie voor Helen nog maar pas begonnen… (Bron: bol.com, tekst achterflap)

Lieve mama vertelt het ongelooflijke verhaal van verpleegkundige Helen. Helen is getrouwd met Werner, hij heeft een aantal succesvolle restaurants onder zich en is altijd druk. Hun huwelijk verloopt hierdoor wat stroef. Wanneer Helen op een avond thuiskomt gebeurt het meest onwerkelijke: Werner zit bloedend in de slaapkamer. Wat ze hierna doet, had ze zelf nooit voor mogelijk gehouden, ze heeft iemand vermoord. Wat er daarna allemaal gebeurt, vond ik erg onlogisch en vergezocht. De manier waarop ze van het lijk af komen is erg goed bedacht, maar in mijn ogen toch wel erg ongeloofwaardig. Zeker omdat Helen iedere keer weer door het oog van de naald kruipt tijdens haar acties. Het personage van Helen wordt erg goed uitgelicht. De problemen en vraagstukken die ze te verwerken krijgt, worden goed belicht. Ook haar emoties en gevoelens omtrent de hele situatie worden duidelijk op de voorgrond gezet. Hierdoor kun je goed meeleven in haar sores en bouw je een band met haar op. Het boek is met vlagen spannend, maar eigenlijk nergens zat ik op het puntje van mijn stoel. Sommige stukken waren zelfs wat voorspelbaar en in grote delen wist ik wel hoe het verhaal zou gaan verlopen en eindigen. Wat erg jammer is. Esther heeft een fijne schrijfstijl. Erg beschrijvend en vlot. Hierdoor leest het verhaal prettig. Leuk dat ze een soort dagboek van Helen heeft verwerkt in de vorm van brieven die ze aan haar moeder schrijft.

Al met al een leuk boek om te lezen, maar helaas zakte de spanning regelmatig weg. Met daarnaast de puzzelstukjes die al vrij snel op zijn plaats vielen, waardoor het verloop van het verhaal niet meer echt een verrassing bleef.

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3
Psychologie: 3,5

Met deze scores krijgt het boek Lieve mama van Esther Verhoef een gemiddelde van 3 sterren.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)