De zonde waard

Titel: De zonde waard
Auteur: Simone van der Vlugt
Genre: Thriller
Uitgeverij: Prometheus
Publicatiedatum: oktober 2021
Aantal bladzijdes: 256
Recensie: Lilian

Cover
Niet bepaald een thrillerachtige cover, ik zou dit boek dan ook niet oppakken in de winkel. In eerste instantie dacht ik dat het niet om een thriller ging, maar om een roman. Na de cover beter bekeken te hebben, zag ik dat het hart van bloed is. Ik verwacht dan ook een thriller met een vleugje liefde.

Auteur
Simone van der Vlugt (1966) is een van Nederlands grootste schrijvers van thrillers, jeugdboeken en historische romans. Haar eerste thriller, De reünie, was direct een groot succes. Dat continueerde ze met onder meer Blauw water, Op klaarlichte dag en de Lois-serie, Toen het donker werd en De doorbraak. Ze ontving diverse prijzen, waaronder de NS Publieksprijs. Haar werk is in meer dan twintig landen verschenen en in 2020 werd ze om die reden onderscheiden tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Van haar boeken zijn in Nederland ruim drie miljoen exemplaren verkocht.

Achterflap/samenvatting
Het meisje ligt op de achterbank van de auto. Ze lijkt te slapen, maar er is iets vreemds aan haar houding. Iets onnatuurlijks. Het portier staat open. Er gaat een schok door Ella heen als ze ziet dat de polsen van het meisje vastgebonden zijn. Ze weet wie dit kind is: Demi Hulshof, vijf jaar oud.
Het terugvinden van de vermiste Demi vormt het startschot van een adembenemend kat-en-muisspel tussen een bende ontvoerders, de politie en een jonge vrouw die worstelt met haar verleden. Ze heeft gebroken met de Jehova’s getuigen en daardoor met al haar vrienden en familieleden.
In De zonde waard komen relaties op scherp te staan, wordt afgerekend met knellende banden en blijft tot het laatst toe onduidelijk wie je kunt vertrouwen. Maar uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan… Hoever wil je gaan om trouw te blijven aan jezelf en om anderen te beschermen?

Mijn mening
Het verhaal gaat over Demi, ze is pas vijf jaar en ontvoerd. De manier waarop is bijzonder te noemen. Demi is namelijk ontvoerd en ligt op de achterbank van een auto met vastgebonden handen en dan ontvoert Ella haar weer van haar ontvoerders. Demi heeft iedere dag medicatie nodig en dat maakt de situatie rondom haar ontvoering nog urgenter.

Het duurt vrij lang voordat duidelijk wordt hoe de verhoudingen tussen de personages zijn. Wie kent wie, wat zijn ze van elkaar en wat verbindt hen? Dat is uiteraard onderdeel van het verhaal en de zoektocht voor de lezer naar de waarheid, maar het was voor mij tot halverwege lastig om in het verhaal te komen. Vanaf halverwege pakte het mij en was het boek ook zo uit.

Simone van der Vlugt weet op fijne wijze hoop, liefde en wraak in het verhaal te verweven. Het maakt de personages geloofwaardig en menselijk, ondanks de daden die ze plegen. Je voelt met ze mee en kunt zelfs sympathie opbrengen voor Ella, die keuzes maakt die wettelijk niet toegestaan zijn. De motieven waarom komen geleidelijk boven water en hoe meer je van haar en haar verleden weet, voel je meer en meer met haar mee. De verklaring van de titel is dan ook wel duidelijk.

Wat er ook met mij gaat gebeuren, het was het waard.

Wat ik erg interessant vond aan dit verhaal, is de informatie die je als lezer krijgt over de Jehova’s getuigen. Ik ben daar niet in thuis en vond het erg interessant om op deze manier daar toch wat meer over te weten te komen. Je merkt dat Simone van der Vlugt hier gedegen onderzoek naar gedaan heeft. Ook de politieonderzoeken en werkwijze komen erg waarheidsgetrouw over.

Toch heeft het verhaal mij niet helemaal gegrepen, er zijn toch een aantal zaken net te toevallig en die net te mooi in elkaar passen. Maar het neemt niet weg dat ik wel genoten heb van De zonde waard.

Originaliteit: 3,5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 3
Psychologie: 3,5
Plot: 3

De zonde waard van Simone van der Vlugt krijgt van mij 3,5 ster.

Lilian

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)